Umro meksički pisac Karlos Fuentes

Izvor: B92, 16.Maj.2012, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro meksički pisac Karlos Fuentes

ksički pisac Karlos Fuentes umro je 15. maj u Meksiku u 84. godini, objavio je Savet za kulturu i umetnost Meksika.

Predsednik Republike Felipe Kalderon je na svom tviter nalogu napisao: "Duboko žalim zbog smrti našeg cenjenog i voljenog Karlosa Fuentesa, pisca i univerzalnog Meksikanca. Neka počiva u miru".

Meksički mediji pišu da je Fuentes, najpoznatiji meksički pisac, umro od bolesti srca u bolnici u glavnom gradu.

Često pominjan kao mogući dobitnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nobelove nagrade za književnost, Fuentes je 1987. godine dobio nagradu Servantes, najprestižniju svetsku nagradu za književnost na španskom jeziku.

Intelektualac levice, stekao je svetsku slavu već sa 30 godina, prvim romanom "Najprozračnija oblast" (1958). Taj roman je postavio osnove procvata španske proze tokom 1960-ih i 1970-ih.

Na dan smrti, u listu Reforma, objavljen je njegov esej o promeni vlasti u Francuskoj.

Njegova generacija pisaca, uključujući Kolumbijca Gabrijela Garsiju Markesa iz Kolumbije i Marija Vargasa Ljosu iz Perua, privukla je pažnju sveta na latinoameričku kulturu u vreme kada je taj region

bio pod vlašću diktatora.

Autor je romana "Smrt Artemija Krusa" (1962) i, tokom više od pola veka, dvadesetak drugih knjiga - kritičkih osrvta na meksičko društvo.

Rođen je u Panami 11. novembra 1928. godine, roditelji su mu bili diplomate. Proveo je detinjstvo putujući između američkog kontinenta i Evrope. Diplomirao je prava 1950. godine u Meksiku i potom u Ženevi studirao međunarodne odnose. I sam je bio diplomata pre no što se okrenuo književnosti i novinarstvu.

Živeo je u Meksiku, Parizu i Londonu. U Francuskoj gde je bio ambasador od 1975. do 1977, tadašnji francuski predsednik Fransoa Miteran mu je dodelio Legiju časti 1992. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.