Umro francuski kompozitor Moris Žar

Izvor: Blic, Beta, 30.Mar.2009, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro francuski kompozitor Moris Žar

Francuski kompozitor Moris Žar umro je u noći izmedju subote i nedelje u 85. godini u Los Anđelesu, saopštio je menadžer njegovog sina Žan-Mišela Žara.

Uspešna karijera Morisa Žara, rodjenog 1924. godine u Lionu, počela je 1950-ih godina kada počinje da komponuje filmsku muziku.

Zahvaljujući uspehu muzike iz filma "Lorens od Arabije" iz 1962. godine stiče veliku slavu u Holivudu i učvršćuje saradnju s britanskim rediteljem Dejvidom Linom.

Njih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dvojica će sarađivati i na filmovima "Doktor Živago" (1965) i "Put za Indiju" (1984), što će Žaru doneti i Oskara za filmsku muziku.

Komponovao je muziku za više od 150 filmova za čuvene reditelje kao što su Alfred Hičkok, Džon Hjuston, Lukino Viskonti i Piter Vir.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro kompozitor Moris Žar

Izvor: Mondo, 30.Mar.2009

Višestruki oskarovac umro je u Los Anđelesu u 85. godini.

Nastavak na Mondo...

Preminuo kompozitor Moris Žar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Mar.2009

LOS ANĐELES - Francuski kompozitor Moris Žar preminuo je u 84. godini u Los Anđelesu, javila je mreža Bi-Bi-Si...Žar, proslavljeni kompozitor i dirigent, osvojio je tri Oskara za filmsku muziku: za "Lorensa od Arabije (1962), "Doktora Živaga (1965) i "Put za Indiju" (1982)...Tokom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Umro Moris Žar

Izvor: RTS, 30.Mar.2009

Francuski kompozitor i dirigent Moris Žar preminuo je u 84. godini. Napisao je muziku za 150 filmova i osvojio tri Oskara za filmsku muziku...Francuski kompozitor Moris Žar preminuo je u 84. godini u Los Anđelesu, saopštili su francuski mediji...Žar, proslavljeni kompozitor i dirigent, osvojio je...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.