Izvor: Beta, 21.Jan.2015, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Kemal Monteno

SARAJEVO, 21. januara 2015. (Beta) - Sarajevski kantautor Kemal Monteno umro je u sredu u Zagrebu, objavio je portal Dnevnog avaza, pozivajući se na izvore bliske porodici.

Kao višegodišnji dijabetičar, Monteno je početkom januara ove godine primljen u bolnicu "Rebro" u Zagrebu zbog komplikacija posle transplantacije bubrega koja je novembra prošle godine obavljena u toj bolnici.

Kemal Monteno rodjen je u Sarajevu, 17. septembra 1948. Bogatu i uspešnu karijeru počeo >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << je nastupom na festivalu "Vaš šlager sezone" 1967. godine sa vlastitom pesmom "Lidija".

Monteno je bio miljenik festivalske publike u Sarajevu, gde je redovno dobijao prve nagrade kao izvodjač, autor muzike i teksta.

Za "Šlager sezone", festival kojem je trajno bio veran, nastale su neke od njegovih najlepših šansona, a krajem 1970-ih tu su izvedene i njegove najlepše pesme o gradu i domovini, svojevrsne himne: "Zemljo moja" (1975.) i "Sarajevo, ljubavi moja" (1976.).

Od 1969 do 2014. godine Monteno je objavio četrdesetak autorskih gramofonskih ploča i albuma.

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.