Umro Endi Vajna, producent filmova Rambo, Terminator

Izvor: Beta, 20.Jan.2019, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro Endi Vajna, producent filmova Rambo, Terminator

Američki producent madjarskog porekla Endi Vajna umro je u 75. godini u svom domu u Budimpešti, saopštio je danas madjarski Nacionalni fond za film (NFA).Vajna je poznat po blokbasterima iz 1980-ih kao što su Rambo, Umri muški ili TerminatorKako je navedeno, Vajna je umro u svom domu u Budimpešti posle duže bolesti.Rodjen je u Budimpešti 1. avgusta 1944. godine a napustio je Madjarsku s porodicom posle pobune protiv komunističke vlasti koju su Sovjeti ugušili 1956. godine.On je kratko bio u Honkongu i u Kanadi i zatim u SAD gde je ušao u svet filma. Zajedno s Mariom Kasarom, saradnikom u produkcijskoj kući Karolko (Carolco), postao je producent koji je nizao komercijalne uspehe - Rambo, Terminator, Niske strasti, Totalni opoziv, "Ejndžel hart" (Angel Heart) i druge. Posle četrdesetak filmova u SAD definitivno se doselio u Madjarsku 2000-tih. Nakon povratka u zemlju premijer Viktor Orban ga je 2011. imenovao za Madjarskog komesara za film čime je postao nezaobilazna ličnost madjarske kinematografije.Nazvan u svojoj zemlji "Mister film" on spada medju ljude koji su doprineli da Budimpešta postane filmski centar, da se tu snimaju brojne medjunarodne produkcije. On je sufinansirao ultramoderni studio Korda, napravljen u staroj komunističkoj vojnoj bazi.Kao šef Madjarskog nacionalnog fonda za film ...

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Preminuo Endi Vajna, producent filmova „Umri muški“ i „Rambo“

Izvor: Danas, 20.Jan.2019

Američki producent mađarskog porekla Endi Vajna umro je u 75. godini u svom domu u Budimpešti, saopštio je danas mađarski Nacionalni fond za film (NFA). Članak Preminuo Endi Vajna, producent filmova „Umri muški“ i „Rambo“ se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.