Umrla poznata francuska glumica Žana Moro

Izvor: Blic, 31.Jul.2017, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla poznata francuska glumica Žana Moro

Glumica Žana Moro (Jeanne Moreau), jedna od najvećih zvezda francuskog filma poslednih šest decenija, preminula je noćas u 90. godini, preneli su svetski mediji.

Glumica je pronađena mrtva u svom stanu u Parizu, izjavio je gradonačelnik 17. arondismana za AFP.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je Žana bila "otelovljenje filma", osoba slobodnog duha koja se uvek bunila protiv "utvrđenog poretka".

Moroova, najpoznatija po ulozi u filmu "Žil >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i Džim" Fransoe Trifoa iz 1962, u kojem je pevala "Le Tourbillon", imala je veoma bogatu karijeru i glumila je i u devetoj deceniji života. Bavila se i režijom i pisanjem scenarija, a iza sebe je ostavila oko 130 ostvarenja.

Osvojila je brojne nagrade uključujući i onu za najbolju glumicu Kanskog festivala 1960. za film "Sedam dana... sedam noći".

Radila je i sa Vimom Vendersom i Elijom Kazanom, kao i na nekoliko filmova sa Orsonom Velsom, koji ju je nazvao "najboljom glumicom na svetu". Jednu od najvećih glumačkih odlikovanja u Francuskoj, nagradu Cezar, dobila je 1992. za ulogu u filmu "Starica koja je hodala po moru".

Od ostalih značajnijih ostvarenja izdvajaju se "Lift za gubilište" (1958) i "Ljubavnici" (1958) Luja Mala, "Noć" (1961) Mikelanđela Antonionija, "Dnevnik jedne sobarice" (1964) Luisa Bunjuela i "Gospođica" (1966) Tonija Ričardsona.

Bila je poznata po tome da je odbila poziv Majka Nikolsa da igra gospođu Robinson u "Diplomcu" i umesto toga ponovo sarađivala sa Trifoom na filmu "Nevesta je bila u crnini" (1968), omažu Alfredu Hičkoku.

Tokom života je održavala prijateljstva sa poznatim autorima poput Žana Koktoa, Žana Ženea, Margaret Diras i Henrija Milera.

Prvo je bila udata za Žan-Luja Rišara (1949-1964), a potom za američkog reditelja Vilijama Fridkina (1977-1979).

Reditelj Toni Ričardson ostavio je 1967. svoju tadašnju suprugu, Vanesu Redgrejv, zbog Žane, ali Moroova se nikada nije udala za njega. Imala je veze sa rediteljima Lujom Malom i Fransoom Trifoom, modnim kreatorom Pjerom Kardenom, džez trubačem Majlsom Dejvisom i grčkim plejbojem Teodorosom Rubanisom.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.