Umrla književnica Krista Volf

Izvor: B92, 01.Dec.2011, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla književnica Krista Volf

Jedna od najpoznatijih nemačkih književnica Krista Volf umrla je u Berlinu u 82. godini, saopštio je njen izdavač.

Volf (1929-2011) je u mladosti živela i radila u nekadašnjoj Istočnoj Nemačkoj, a njena dela bavila su se životom i idealima u socijalističkoj državi.

Vremenom je postala je žestoki kritičar Istočne Nemačke i pridružila se masovnim demonstracijama koje su 1989. dovele do pada Berlinskog zida.

Nagrađena je 2010. godine prestičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemačkom nagradom Tomas Man za dokumentovanje ,,borbi, nadanja i grešaka njenog doba".

Poznata je po knjigama pripovedaka "Moskovske pripovetke" i "Razmišljanja o Kristi T", kao i romanima "Podeljeno nebo", "Bez mesta. Nigde", "Šta ostaje", "Medeja, Glasovi", "Od krvi i mesa".

Njena dela prevedena su na sve važnije svetske jezike a po nekim romanima su snimljeni i filmovi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umrla njemačka književnica Christa Wolf

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Dec.2011

Jedna od najpoznatijih njemačkih književnica Christa Wolf umrla je u Berlinu u 82. godini, saopćio je danas njen izdavač. Rođena je 1929., na području današnje Poljske. Obitelj joj je protjerana i naselili su se u nekadašnjoj Istočnoj Njemačkoj.   U svojim ranim radovima bavila se...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Preminula spisateljica Krista Volf

Izvor: Beta, 01.Dec.2011

BERLIN, 1. decembra 2011. (Beta-AFP) - Nemačka spisateljica Krista Volf (82) preminula je u četvrtak u berlinskoj bolnici posle duge bolesti, saopštila je njena izdavačka kuća Zuhrkamp-Ferlag...Krišta Volf, rodjena 1929. godine, bila je književni kritičar, romanopisac i esejista...Smatra se...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.