Umrla Olja

Izvor: Blic, Tanjug, 25.Jun.2009, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umrla Olja

Olja Ivanjicki

U Beogradu je juče u 78. godini umrla Olja Ivanjicki, naša proslavljena slikarka. Čuvena umetnica je dobitnik najvećih priznanja u zemlji, osnivač „Medijale”, autor 87 izložbi u zemlji i inostranstvu.



„Uopšte ne znam koliko znam. Znam i ono što mi još nije palo na pamet”, rekla je jednom prilikom za sebe Olja Ivanjicki, poznata i po svojim zanimljivim i pronicljivim intelektualnim nastupanjima

Rođena >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je 1931. u Pančevu kao dete Vasilija Vasiljenka Ivanjickog i Veronike Mihajlovne, koji su u Srbiju došli kao prognanici iz Rusije nakon Oktobarske revolucije. Živela je u Kragujevcu, a u Beograd je došla upisavši Akademiju likovnih umetnosti. Mada je upisala vajarstvo, od svojih umetničkih početaka uglavnom je bila okrenuta slikarstvu. Akademiju je u klasi profesora Sretena Stojanovića završila 1957. godine, a nakon postdiplomskih studija 1962, dobila je posebno priznanje i stipendiju „Fordove” fondacije za nastavak studija u SAD.

Kada su je jednom pitali kako se postaje slikar, odgovorila je da je to „zbir okolnosti i pitanje ljubavi, ljubavi za sve slikare pre nego što sam to postaneš”.

Jedna od najmarkantnijih činjenica njene raskošne karijere jeste da je bila jedina žena slikar u čuvenoj grupi „Medijala”, koju su 1959. osnovali mladi slikari, pisci, filozofi, a među kojima su bili doajeni Leonid Šejka, Milić od Mačve, Milovan Vidak, Svetozar Samurović i drugi. A svim članovima „Medijale” bila je zajednička jedna jedina ideja: beskrajna ljubav prema umetnosti i beskrajno verovanje u njene sveukupne moći.

Imala je čak 87 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a šezdesetih godina prošloga veka prva je počela sa pop-artom u Beogradu, pripremajući uzbudljive izvedbe koje se pamte.

Nedavno je u Galeriji „Niš art fondacije” upriličena, po prvi put, izložba njenih crteža, i tom prilikom je za „Blic” rekla da do tada nije izlagala svoje crteže jer, zapravo, uopšte ne voli da izlaže, a da je crtež „način mišljenja i način komentara i ima svoju senzualnu posebnost kao pokret koji se ne da kontrolisati, ne može predvideti”.

Likovni znalci isticali su i ističu visoke, vrsne umetničke domete njenih crteža. Publika ju je volela i zbog njenih mudrih opaski. Govoreći poslednjih godina o vremenu u kojem živimo, povodom objavljivanja svoje monografije, rekla je: „Vreme je postalo strašno neestetsko, što će reći nemoralno - jer te dve stvari su povezane. Gramzivost, nedostatak saosećanja - sve se to očitava u izgledu.”

Njene slike nalaze se u mnogim muzejima i galerijama širom sveta, a između ostalog izlagala je i u „Metropolitenu (Njujork), Muzeju „Santa Barbara”, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Narodnom muzeju u Beogradu, Muzeju moderne umetnosti u Skoplju, kolekciji „Filip Beman” u Filadelfiji, na fakultetu „Dobs feri” i u Muzeju „Vitezovi Malte” (Njujork), i na mnogim drugim prestižnim mestima.

Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja. Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom.

A kada su je, ne tako davno, pitali šta očekuje od sutrašnjice, odgovorila je: „Veliku reviziju. Doći će do promene celog planetarnog sistema. Takođe i u ponašanju ljudi jednih prema drugima. A tek u nauci! Da ne govorim o monetarnom sistemu i vojnim doktrinama. Sve više verujem da smo mi, ljudi, oruđe sila dobra i zla. Vreme će pokazati koliko sam u pravu ili će me demantovati. Međutim, ne verujem u ovo drugo.”

Sahrana Olje Ivanjicki je u subotu u pola jedan u Aleji velikana.

Rekli su o Olji

Jovan Ćirilov


Doprinos ruske emigracije je neprocenjiv. Iako rođena kod nas, u Pančevu, možemo je smatrati poslednjim izdankom ruskih umetnika i intelektualaca kod nas, čime se ona sa razlogom ponosila. Bila je tako koloritna, mudra, darovita da svako ko je jednom sreo nije je mogao zaboraviti. Imao sam sreću da se sa njom, svojom vršnjakinjom, poslednjih godina družim više nego ranije, zahvaljujući zajedničkim akcijama u okviru „Niš art fondacije”. Pokazala je veliku veru u mlade i dala je svoj strasni doprinos u izboru najboljih među mladim slikarima.

Rada Đuričin

Jedinstvena i neuporediva ličnost i umetnica. Naš svetionik. Žalosti kraja nema.

Neda Arnerić

Neki ljudi, prosto, ne umiru. Olja je jedna od njih. Lebdeće nad nama sa svojom grandioznom energijom utkanom u njene slike, crteže, radove"

Dok ovo govorim gledam njen crtež „Seoba moje duše ponovo”. Reči su tu višak. Imala je bogat život, težak i bogat, a to znači divan život.

Radovan - Lale Đurić:

Drugovali smo preko 40 godina u Njujorku, Beogradu"

Čudesna Olja Ivanjicki. Leonardova kći, kako je sebe kadgod nazivala"

Bila je jedan od osnivača „Niš art fondacije”, posvećene mladim likovnim umetnicima kojima sam stalno govorim da Olja treba da im bude uzor, uzor kako treba istrajati, boriti se i biti nezavisan.



Poslednja Oljina fotografija, koju je ustupio „Blicu” J. Ćirilov, slikana 4. juna ove godine. Na slici, sleva nadesno: Radovan - Lale Đurić, Neda Arnerić, Olja Ivanjicki i Jovan Ćirilov

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.