Umotvorinama do očuvanja narodne tradicije

Izvor: RTS, 01.Avg.2016, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umotvorinama do očuvanja narodne tradicije

Srpske narodne umotvorine, kratki govorni oblici koji su vekovima smišljani, a Vuk Karadžić ih pažljivo sakupljao, doživele su novo izdanje, a priredili su ga Simeon Marinković i Slavica Marković. Knjigom objavljenom u ediciji "Pustolovine" Kreativni centar zaokružio je seriju posvećenu srpskom narodnom stvaralaštvu, namenjenu ne samo đacima i studentima, već svima koji drže do naše tradicije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Poslovice, pitalice, zagonetke, izreke, poređenja, blagoslovi, kletve, zakletve, basme, brzalice, ptičji napevi, razbrajalice - sve su to narodne umotvorine ili kratki govorni oblici koje je narod stvarao svakodnevno, sažimajući u njima životno iskustvo, ostavljajući tako potomcima u amanet mudrost življenja.

Da bi ih približili mlađim čitaocima Simeon Marinković i Slavica Marković, objasnili su nepoznate pojmove, simboliku predmeta, bića ili pojava, opisali vreme nastanka umotvorina. Knjiga je ukrašena crtežima Mirjane Živković i fotografijama uglavnom preuzetim iz zbirki Etnografskog muzeja.
"Približavaju današnjoj generaciji, mladima sve ono što su elementi materijalne kulture, običaja, obreda nečega što nisu samo naši preci živeli nego što može da bude vrlo značajno I za bogaćenje izraza, onoga u čemu najviše oskudevamo danas. Dakle, upoznavanje sa govornom melodijom, sa jezičkim bogatstvom", objašnjava Boško Suvajdžić sa Filološkg fakulteta u Beogradu.
Knjiga sadrži i Pustolovni dodatak u kojem su ocene vrednosti srpskih umotvorina, i kazivanja istaknutih ličnosti.
Knjiga Srpske narodne umotvorine kao i cela edicija na jedan svež i zanimljiv i moderan način pokazuje ono što je još Vasko Popa rekao da je narodna književnost, naša klasika, jedina i prava.
U ediciji posvećenoj narodnoj književnosti, osim Srpskih umotvorina objavljene su i Bajke, Pripovetke, Lirske i Junačke pesme.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.