Izvor: Arte, 16.Jan.2019, 15:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnik (ni)je prisutan

Subota, 19. januar 2019. 13h. – Vođenje kroz izložbu"Umetnik (ni)je prisutan" Učestvuju: Danijela Purešević, autorka izložbe i umetnici:Dejan Anđelković i Jelica Radovanović, Igor Stepančić i Predrag Nešković

Ovogodišnja izložba „Kritičari su izabrali“, izdanje autorke Danijele Purešević, laureata Nagrade Lazar Trifunović za 2016, istoričara umetnosti posvećeno  je istraživanju  (ne)prisutnosti umetnika na našoj sceni, odnosno problemu (dis)kontinuiteta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << />
Aktuelna postavka predstavlja intrigantan i zanimljiv izbor medijski različitih prezentacija i radova deset umetnika  od kojih su Igor Stepančić,  Dejana Anđelkovića i Jelice Radovanović  i Predraga Neškovića i pre četvrt veka bili predstavljeni na istoimenoj izložbi koju je autorka radila.

Danijela Purešević je diplomirala  istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1985. Od 1984. aktivno deluje kao likovni kritičar na srpskoj, jugoslovenskoj i međunarodnoj likovnoj sceni.

Zaposlena je od 1990. kao likovni kritičar i urednik u Redakciji za kulturu TV Beograd (RTS).

Autorka je i urednica serijala Devedesete (mesečni magazin za vizuelne medije) emitovanog od 1991-2000. godine. Autoka je i urednica serijala Art zona (mesečnog magazina za vizuelnu umetnosti) koji se emituje od 2001. godine na RTS. U sklopu rada u Redakciji za kulturu RTS od 1990. godine ka autorka realizovala je više od 1000 priloga.

Radila je u uređivačkim odborima i objavljivala tekstove u mnogim časopisima iz oblasti likovne i vizuelne umetnosti. Bila je selektor i umetnički direktor međunarodnih izložbi i festivala: Oktobarski salon, Bijenale mladih u Vršcu, Festivala Alternative film-video, itd;Bila je član žirija i komisija za tradicionalne izložbe i stručne nagrade kao što su:, Nagrada „Ranko Radović“, Politikina nagrada, Nagrada „Lazar Trifunović“. Autorka je brojnih tekstova u katalozima izložbi naših savremenih umetnika, tekstova u katalozima privatnih kolekcija. Autorka je nekoliko tematskih izložbi (Autoportret u umetnosti 90-ih, Kritičari su izabrali) i predavanja (Outside project, predavanje o stvaralaštvu Petra Lubarde u Izraelu, itd).

Dobitnica je više stručnih  i internacionalnih nagrada iz oblasti art produkcije na RTS-u. Dobitnica “Nagrade Lazar Trifunović” za 2016. godinu, za likovnu kritiku i kritičko razmatranje savremene vizuelne umetnosti.

Igor Stepančić diplomirao je i magistrirao na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beograd,.a specijalizirao u Edinburgu. Dobitnik je brojnih stipendija, uključujući i Fulbrajtovu. Još na studijama počinje da istražuje različite medije vizuelnog izražavanja i moduse osvajanja prostora u kome umetničko delo postoji. Radi murale, video radove, instalacije, dizajn muzejskih postavki, ali i klasičnije tehnike kao što je crtež, koji ostaje njegova glavna preokupacija. Samoslalno izlagao u Narodnom muzeju u Beogradu, Galeriji Ričarda Demarka u Edinburgu, Galeriji Ekvurna u LJubljani, itd. Izlagao je na brojnim relevantnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Realizovao je brojne postavke u nacionalnim muzejima, objavljivao tekstove u zbornicima Muzejsk­og društva Srbije, Etnografskog instituta SANU, itd.

Jelica Radovanović  je diplomirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1991 radi zajedničke radove sa Dejanom Anđelkovićem. Radi kao profesor na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu.

Dejan Anđelković je na slikarskom odseku beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti diplomirao i magistrirao 1986. godine. Od 1991. radi zajedničke  radove sa  Jelicom Radovanović. Radi kao prefesor na Visokoj školi za likovnu i primenjenu umetnost u Beogradu.

Predrag Nešković je završio  Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Mihaila Petrova. Od 1960. godine održao je veliki broj samostalnih izložbi. Učestvovao je na brojnim relevantnim grupnim izložbama. Dobitnik je nagrade „Ivan Tabaković“, politikine nagrade „Vladislav Ribnikar“ i drugih. Živi u Beogradu,. gde stvara u svom ateljeu na Starom Sajmištu.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.