Umetnici na „Raskršću”

Izvor: Politika, 20.Jul.2009, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umetnici na „Raskršću”

Učesnici i organizatori prvog festivala umetnosti mladih u Valjevu saglasni su da kulturni život gradova u unutrašnjosti vapi za ovakvim sadržajima

Valjevo – Festival umetnosti mladih pod nazivom „Raskršće” održan je prvi put u Valjevu, od 15. do 19. jula. Program je bio sačinjen od pet kreativnih radionica – za dokumentarni film, vizuelne umetnosti, fotografiju, kratku priču i Parcour – koje su vodili istaknuti poznavaoci tih oblasti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Osim ovih glavnih aktivnosti, učesnicima i posetiocima ponuđen je bogat program u vidu izložbi i koncerata. Menadžer festivala Ilija Ranković objašnjava da je osnovni cilj organizatora bio da obogate kulturnu ponudu u Valjevu, koja je veoma siromašna, ali i da pruže šansu mladim ljudima. „Želeli smo da im omogućimo da nešto nauče, ali i da se njihov glas čuje”, kaže Ranković. Njegov utisak je da su radionice bile uspešne.

Pisac Željko Obrenović, autor romana „Srpski psiho”, zadovoljan je radionicom kratke priče, na kojoj je bio jedan od glavnih predavača. „Očekivao sam malo više ljudi, ali je zato kvalitet učesnika i njihovog rada premašio moja očekivanja. Budući da je sve organizovano veoma brzo, mislim da su deo programa koji sam ja vodio, kao i ceo festival, prilično dobro protekli. Činjenica da smo imali i goste iz Beograda govori da su ovakvi sadržaji nešto što mlade može da zainteresuje. Iduće godine će sve biti mnogo bolje, kada pripreme počnu na vreme”, kaže Obrenović.

Učesnica radionice kratke priče Iva Janković, i pored sitnih zamerki, zadovoljna je onim što je ponuđeno i ističe da je cela zamisao organizatora odlična. Nikola Simić kaže da je na „Raskršću” stekao dosta novog znanja o dokumentarnom filmu i da je to za njega značajno iskustvo. „Dobio sam mnogo više nego što sam se nadao. Naučili smo puno toga o istorijatu dokumentarnog filma, o tehnici, o tematici i idejama, o autorskom filmu, o tome kako autori svojom vizurom utiču na objektivnu stvarnost... Gledali smo dosta nagrađenih filmova. Fokus profesora Dragana Elčića bio je na srpskim dokumentarnim filmovima pedesetih i šezdesetih, za koje prosečni gledaoci uglavnom ne znaju.”

Veliko interesovanje privukle su i aktivnosti vezane za Parcour, takozvanu umetnost deplasiranja tela. Cilj ove discipline, nastale u Parizu devedesetih godina prošlog veka, jeste da se čovek osposobi da se kreće od jednog mesta na drugo, savlađujući teške fizičke i psihičke prepreke. Gosti srpskih ljubitelja Parcour bili su istaknuti „trejseri” iz Francuske.

Festival „Raskršće” dobio je finansijsku podršku grada Valjeva. Organizatori, ovoga puta, nisu konkurisali za pomoć Ministarstva kulture jer su pripreme počele isuviše kasno. „Iduće godine, naravno, sve će sigurno biti bolje. Čini mi se da smo i ovako bili dosta uspešni ako se ima u vidu da je medijska promocija zakasnela. Nameravamo da ’Raskršće’ pretvorimo u tradicionalnu manifestaciju i da uvedemo deo programa koji bi bio takmičarskog karaktera”, kaže menadžer Ilija Ranković.

F. R.

[objavljeno: 21/07/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.