Umesto komemoracijom, Filharmonija se od Tasovca oprašta – koncertom

Izvor: B92, 30.Sep.2021, 13:15

Umesto komemoracijom, Filharmonija se od Tasovca oprašta – koncertom

Pogođena iznenadnim gubitkom Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija posvećuje voljenom direktoru koncert pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca, zakazan za petak 1. oktobra 2021. od 20 časova na Kolarcu.

Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom – za koju je upravo i živeo.

Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << petak, već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu, tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonije, za koju je Tasovac živeo. Na koncertu u petak orkestar će svirati muziku Šostakoviča, a na početku nastupa Tasi se posebno posvećuje valcer istog kompozitora.

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine. Za to vreme, Filharmonija je postala „jedan od vodećih evropskih orkestara" (Independent), „kultni srpski orkestar" (Fajnenšel tajms), „najuspešnija kulturna institucija u Srbiji" (Jutarnji list, Zagreb) i „najjače PR oružje Srbije" (Kvällsposten, Malme).

Ko je bio Ivan Tasovac: Bivši ministar kulture i direktor Beogradske filharmonije

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovlјeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu i drugo. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja. Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu, na jesen 2014. godine, realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta" 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Na poziciji ministra kulture i informisanja Republike Srbije nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Tasovac 2018. prošao kroz životnu dramu: "Lekari su se unervozili i shvatio sam da je mnogo gore"

Vlada Republike Srbije ponovo je imenovala Tasovca za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. godine. U poslednjem periodu započeta je tradicija koncerata orkestra na otvorenom koji su postali najveći događaji u istoriji klasične muzike u Srbiji.

Ostvaren je znatan napredak na realizaciji projekta nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije, koja će biti međunarodno priznati centar za umetnost najvišeg kvaliteta, regionalni čvor za kulturni dijalog i novi simbol Beograda i Srbije.

Na ovom linku možete pročitati oprostajno pismo Beogradske filharmonije direktoru Ivanu Tasovcu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beogradska filharmonija se muzikom oprašta od Ivana Tasovca

Izvor: N1 televizija, 30.Sep.2021

Pogođena iznenadnim gubitkom Ivana Tasovca, Beogradska filharmonija posvećuje voljenom direktoru koncert pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca, zakazan za petak 1. oktobra na Kolarcu. Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom...

Nastavak na N1 televizija...

Umesto komemoracije Beogradska filharmonija posvećuje koncert Ivanu Tasovcu

Izvor: DANuBeogradu.rs, 30.Sep.2021

Beogradska filharmonija posvećuje preminulom direktoru Ivanu Tasovcu koncert pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca, zakazan za 1. oktobar 2021. U saopštenju se ističe da će se članovi orkestra na Kolarcu od 20.00 „od velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprastiti muzikom – za...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.