Uli Šipel na Paliću

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2009, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uli Šipel na Paliću

PALIĆ - Nemački reditelj Uli Šipel, dobitnik nagrade Palićkog festivala "Andergraund spirit", izjavio je danas da sebe ne smatra andergraund autorom i da mu je bliži termin " nezavisni umetnik".

"Radio sam igrane filmove koji su imali bioskopsku distribuciju tako da nisam deo 'podzemne scene', ali je činjenica da ne pripadam glavnoj struji jer mi je na prvom mestu sloboda stvaranja, a ne visina budžeta za produkciju", rekao je on na festivalskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << konferenciji za novinare.

Šipel, koji je debitovao 1987. sa srednjemetražnim filmom "Nihil ili Sve vreme sveta", primetio je za sebe da je što je stariji sve radikalniji, odnosno sve manje spreman na kompromise sa producentima.

"Sa manje para ste više svoji, možete brže da se krećete i kreirate. Stvarno uživam u tome. Najveći budžet u mojoj karijeri iznosio je oko jednog miliona evra, za dugometražni igrani film, ali sam meni najdraži film snimio za svega 40.000 evra", dodao je on.

U pratećem programu Palićkog festivala prikazuje se izbor iz njegovog opusa, u kojem poseban status među filmofilima ima dugometražni dokumentarac iz 1990. godine "Put za ko zna gde", o američkoj turneji Nika Kejva i grupe "Bed sids".

Gosti na konferenciji bili su i debitanti Peter Strikland i Juka Peka Valkeapaa čiji su filmovi - "Katalin Varga" i "Posetilac" prikazani sinoć u takmičarskom programu na Letnjoj pozornici.

Strikland, britansko-grčkog porekla, snimio je u koprodukciji Rumunije, Velike Britanije i Mađarske dramu sa atmosferom mračne bajke na temu zločina i osvete, za koju je osvojio "Srebrnog medveda" u Berlinu i nagradu za nove talente na festivalu u Kopenhagenu.

"Dugo sam spremao svoj prvi film. Kucao sam na sva vrata tražeći sredstva i tako stigao do finansijera u Rumuniji, rekao je on poručivši svim mladim autorima da ne odustaju od svojih ideja zbog materijalnih prepreka.

Reditelj je dodao da se njegov scenario dešava u Transilvaniji, ali da nema veze sa nekom konkretnom zemljom već nosi univerzalnu dilemu da li treba oprostiti ili se osvetiti.

"Nisam hteo da sudim likovima, već da ukažem na to kako izvršenje osvete izaziva novi krug žrtava. U mom filmu glavni likovi su jedna žena i muškarac koji ju je silovao, ali je pitanje osvete veoma složeno. To je tema sa političkom i religioznom dimenzijom", rekao je on.

Koprodukcije su obeležje većine filmova na Palićkom festivalu, pa je tako "Posetilac" snimljen u saradnji partnera iz Finske, Estonije, Nemačke i Velike Britanije.

Valkeapaa je sa tim filmom diplomirao na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Helsinkiju i osvojio "Nordijsku filmsku nagradu" na festivalu u Geteborgu.

"Posetilac" je priča o dečaku koji živi sa majkom na farmi okruženoj šumom, dok mu je otac u zatvoru. Nemir u njihov jednostavni život unosi pojava stranca koji dolazi ranjen i donosi poruku od oca.

Film odlikuje izuzetna vizuelna lepota, za koju je pored reditelja zaslužan direktor fotografije Tuomo Hutri.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ken Rasel gost Palićkog festivala

Izvor: Glas javnosti, 20.Jul.2009

PALIĆ - Britanski reditelj Ken Rasel posetio je Palićki zoološki vrt, gde mu je najveću pažnju privukao majmun koji je imenjak glavnog junaka iz rediteljevog kultnog filma „Tomi“ (1975)...Rasel, ovogodišnji dobitnik festivalske nagrade „Aleksandar Lifka“ za doprinos evropskoj kinematografiji,...

Nastavak na Glas javnosti...

Nemački reditelj Uli Šipel na palićkom festivalu

Izvor: NaDlanu.com, 20.Jul.2009

PALIĆ, 20. jula 2009. (Beta) - Nemački reditelj Uli Šipel, dobitnik nagrade "Andergraund spirit" palićkog filmskog festivala, rekao je u ponedeljak da je veoma počastvovan tim priznanjem, naročito zbog toga što nije nagrađen samo za jedan film, nego za celokupno stvaralaštvo. Na konferenciji...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.