Ukrao slike vredne 290.000 evra i zaboravio ih u parku

Izvor: Blic, 02.Apr.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrao slike vredne 290.000 evra i zaboravio ih u parku

Sedam drevnih slika Aboridžina, ukradenih iz Australijskog muzeja, pronađene su u obližnjem parku samo sedam sati nakon krađe. Slike, čija je vrednost procenjena na oko 290.000 evra, vraćene su u muzej neoštećene, navodi britanski "Tajms".



Lopov je, kako je saopštila lokalna policija, kamenom razbio prozor i ušao u muzej. Zvonjava alarma mu nimalo nije smetala već je za 15-ak minuta, koliko je proveo u muzeju, izabrao, spakovao i izneo sedam slika.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Nakon sedmočasovne potrage, policija je pronašla slike u obližnjem parku i uhapsila 37-ogodišnjeg muškarca, koji je bio pod vidnim dejstvom alkohola.

On će se, kako saznaje "Tajms", danas pojaviti pred sudom.

Ukradene slike pripadale su Papunaja tula (Papunya Tula) pokretu koji je sedamdesetih godina prošlog veka bio veoma cenjen među australijskim umetnicima. Ovaj pokret, zasnovan na savremenoj aboridžanskoj umetnosti, u osnovi je baziran na tribalima, tracionalno slikanim na ljudskim telima ili iscrtavanim na peščanim tablama ili platnu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.