Ugledne dinastije: Milioni za dobrotvornu delatnost

Izvor: Vostok.rs, 12.Jan.2015, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugledne dinastije: Milioni za dobrotvornu delatnost

12.01.2015. -

Početkom 19. veka u Rusiji je počela da se formira trgovinsko-industrijska elita. U toj sredini od detinjstva se vaspitavao osećaj duga – neophodnost da se da doprinos životu države, da se podstakne razvoj Rusije. Jedan od načina realizacije zarađenih miliona postala je dobrotvorna delatnost.

Mnogi preduzimači tog vremena su poticali iz seljačkih porodica, i počinjali su svoj put od sitne trgovine. Bez obzira na postepeno nagomilavanje kapitala, njihova >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << glavna razlika bila je visoka moralnost, a za glavni dug smatrali su dobročinstvo, kaže stariji naučni saradnik Mosbiroa Muzeja Moskve Larisa Skripnik:

- Moskovski preduzimači su posebna kategorija ljudi. Tako je ispalo da su na svoju delatnost gledali kao na neku misiju, a ne prosto kao na izvor bogaćenja. Smatralo se da im je bog dao na korišćenje talenat, novac i da će kasnije za to tražiti odgovor. Većina tih velikih preduzimača pripadala je starovercima, ljudima duboko religioznim, i odatle tako visok moralni potencijal, koji su oni sobom nosili.

Ugledni trgovci koji su zarađivali milione, predavali su za života i zaveštali posle smrti velika sredstva za dobrotvornu delatnost. Dinastija Hludovih, Rjabušinskih, Karzinkinih i mnogi drugi dali su neprocenjiv doprinos, nastavlja Larisa Skripnik:

- Ako se govori o Hludovima, oni su organizovali utočište za neizlečivo obolele žene, besplatne stanove, zanatlijske škole, dečiju bolnicu. Ako se govori o Rjabuševskim, oni su takođe otvarali svakakve domove za siromašne, davali su novac siromašnima, novac za izdržavanje školskih ustanova. Mnogo se novca ulagalo u izgradnju raznih kulturnih ustanova. Tako je na primer Gavrila Solodovnjikov, čovek koji je bio poznat u Moskvi, kome su se podsmevali zbog njegovog osobenjaštva, dao najveći doprinos rekonstrukciji Moskovskog konzervatorijuma.

Solodovnjikov je u životu bio škrt. Kada su trgovca pitali kome je zaveštao svoje milione, Gavrila Gavrilovič je odgovarao: Evo, kad umrem, Moskva će čuti ko je bio Solodovnjikov! I zaista, grad je saznao kako je široke duše bio taj čovek. On je zaveštao 20 miliona rubalja u dobrotvorne svrhe. Fantastična cifra! Nama koji smo preživeli inflaciju i devalvaciju, teško je oceniti u aktuelnom novcu, sumu ovog velikodušnog dara. A naslednicima Solodovnjikov je ostavio svoj posao i manje od milion rubalja...

Postoji izuzetna činjenica: postojale su samo dve organizacije koje su imale poverenje trgovaca-dobrotvora. To je Moskovsko trgovačko društvo i Moskovska društvena samouprava. Ostavljajući novac tim ustanovama, trgovci su znali da sredstva neće propasti, već da će zaista stići do ljudi kojima su namenjena.

Diana Goršečnikova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti/Vladimir Pesnya    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.