Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Okt.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje prevodilaca traži zaštitu autorskih prava

BEOGRAD - Članovi Udruženja književnih prevodilaca Srbije ocenili su danas da je neophodno osnovati agenciju koja će brinuti o autorskim pravima prevodilaca, a od medija zahtevaju da objavljuju kritike prevoda, što bi doprinelo većem kvalitetu i profesionalizmu prevođenja.

Prevodilac sa italijanskog jezika Elizabeta Vasiljević je na forumu priređenom u okviru Beogradskog sajma knjiga istakla da se često dešava da se u Srbiji kradu prevodi prvobitno objavljeni u Hrvatskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ili Bosni i Hercegovini, zbog brzine i kratkih rokova koje izdavači daju prevodiocima.

"Prevod se jekavizuje, ijekavizuje ili ekavizuje, izmeni po koja reč i kao prevodilac se potpiše neko drugi, to ne sme da se dešava", rekla je Vasiljevićeva i dodala da mora da se prevodi originalno delo, jer se pri svakom prevođenju gubi mnogo od originalnog teksta.

Ona je istakla da mora da postoji agencija koja bi štitila autorska prava prevodilaca i zalagala se za kažnjavanje onih koji krše ta prava.

U ime izdavača, Gojko Božović je naglasio da je najbitniji kvalitet i da on mora imati prednost makar to značilo nepoštovanje dogovorenog roka.

On je skrenuo pažnju, napominjući da je neprofesionalizam prosečno gledano odlika i prevodilaca i izdavača, da mora da postoji kritika prevoda i da u tome mediji imaju glavnu ulogu.

Božović je dodao da bi to znatno unapredilo i poboljšalo odnos izmađu izdavača i prevodilaca i istakao da se mora podići standard kvaliteta prevoda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.