Udruženje filmskih umetnika Srbije uručilo godišnje nagrade

Izvor: B92, 17.Dec.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udruženje filmskih umetnika Srbije uručilo godišnje nagrade

Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) uručilo je danas prestižne godišnje nagrade za 2019. godinu.

Godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u kategoriji dugometražnog igranog filma dodeljena je Miroslavu Terziću za režiju filma "Šavovi".

"Nisam imao ovoliku tremu ni u Berlinu. Film sam radio iz stomaka, iskreno sam gledao da ispričam priču o tim ženama čija je sudbina prilično tragična", rekao je Terzić primajući nagradu.

Godišnja nagrada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za filmsko stvaralaštvo u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma dodeljena je Darku Bajiću za režiju filma "Linija života". Bajić se posebno zahvalio "kolegama, koje veoma poštuje, ćerki koja je bila producent i saradnicima na filmu".

"Posebna zahvalnost ide i mom ocu, o kome je ovaj film, na ljubavi koju je posvetio meni, ali i umetnosti", kazao je Bajić.

Memorijalnu nagradu "Jovan Aćin" u 2019. godini dobila je Senka Domanović za film "Okupirani bioskop".

"S obzirom da je ovo moj debitanski film srećna sam što su publika, kao i kolege prepoznale relevantnost i borbu pojedinca i društvenih grupa protiv raznih represija", rekla je Domanovićeva.

Diploma Udruženja dodeljena je Festivalu autorskog filma za doprinos razvoju filmske kulture u Srbiji, a uručena je direktoru Igoru Stankoviću.

"Mi smo mali po budžetu, ali veliki po značaju. FAF će ostaviti trag", kazao je Stanković.

Nagrada za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji dodeljena je istaknutim filmskim umetnicima: Goranu Paskaljeviću, filmskom reditelju i scenaristi, Miloradu Jakšiću Fanđu, filmskom snimatelju, i Božidaru Zečeviću, filmologu.

U obrazloženju Komisije, u kojoj su radili Radoslav Vladić, glavni snimatelj, Miljen Kreka Kljaković, filmski scenograf, Miroslav Jelić, reditelj animiranog filma, Branislav Milošević, reditelj, i Milan Knežević, reditelj, Goran Paskaljević je "filmski poeta čije je delo za uzor i pamćenje".

Uvaženi reditelj je primajući povelju rekao da s posebnom emocijom prima nagradu od svojih kolega, kao i da je srećan što je za 10 godina, koliko je prošlo od kada je dobio prvu nagradu za životno delo, snimio još tri igrana filma.

"Mislio sam da se ove nagrade dodeljuju kada smo na zalasku karijere, ali to nije tako. Evo, obećavam da ću snimiti još dva filma kako bih zaokružio na 20 igranih filmova", rekao je Paskaljević i dodao da je skoro 47 godina kao slobodni umetnik član UFUS, te da je to i jedina njegova umetnička kuća.

Miloradu Jakšiću uručena je povelja za "veliku pohvalu i trajnu počast", na šta je on uzvratio da mu je ova nagrada "najznačajnija u životu".

"Posebno je važno što ovo priznanje dolazi od kolega. Meni je najvažnije to što sam bio najlepši snimatelj Jugoslavije", našalio se Fanđo.

"Kritika i celokupno delo Božidara Zećevića spada u riznicu trajnog znamenja srpskog filma i kulture, a njegovo pero i danas sjaji", istakli su između ostalog u saopštenju, a kritičar je primetio kako je uglavnom on čitao obrazloženja, te je vrlo radostan što je i sam došao na mesto nagrađenog. "Film je intelektualna tvorevina od kada je 1896. prikazan prvi put u našoj zemlji.Tada je proradila i izvanredna kritika… Mi danas možemo da se ponosimo kritičkom mišlju", kazao je Zečević i citirao beogradskog novinara Pavla Vujića: "Film je velika površina na kojoj se igraju svetlost i senka čija je površina ravna nuli, a dubina beskonačna".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

FILM SAM RADIO IZ STOMAKA: "Šavovi" dobili godišnju nagradu UFUS - a!

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2019, 13:35

UFUS uručio godišnje nagrade..Udruženje filmskih umetnika Srbije (UFUS) uručilo je prestižne godišnje nagrade za 2019. godinu, godišnja nagrada za filmsko stvaralaštvo u kategoriji dugometražnog igranog filma dodeljena je Miroslavu Terziću za režiju filma "Šavovi"...-Nisam imao ovoliku tremu...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.