U srpsku kinematografiju stižu koordinatori intimnosti VIDEO

Izvor: B92, 05.Mar.2024, 21:06

U srpsku kinematografiju stižu koordinatori intimnosti VIDEO

Snimanje filma "Zvečarke", reditelja Nikole Ljuce biće prvi film u srpskoj kinematografiji u kojem će se pojaviti koordinatori intimnosti.

Ovo zanimanje postoji u Holivudu od 2018. godine, a srpsko glumište nastoji da primeni ovu praksu kako bi se glumci osećali bezbedno i prijatno na setu dok glume u scenama koje podrazumevaju dodire, romantične scene ili pak nasilje. Kako filmske ekipe reaguju na pojavu novog zanimanja, otkrile su gošće emisije 150 minuta - glumica i psihološkinja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Anđela Rajić Novaković i psihoterapeutkinja Kristina Brajović Car.

Rajić Novaković istakla je koliko je uvođečnje koordinatora intimnosti dobro za glumce.

"Smatram da je ovo danas preko potrebno. Jako je važno da vodimo računa o svojim granicama i da se osećamo bezbedno, koji god posao da radimo. Ja nisam imala neke scene takvog tipa, ali kroz iskustvo mojih kolega, itekako znam koliko je bilo takvih situacija", kaže glumica dok se psihoterapeutkinja Kristina Brajović nadovezuje:

"Mi smo razvili ovaj program ali ne samo u saradnji sa jednom disciplinom. Prvi izazov bio nam je kako da, iz svih tih uvezanih profesija, koje mogu da ponude nešto u smislu psihološke bezbednsti, uzmemo najbolje. "

Objasnila je i kako će to izgledati u praksi:

"Nekada nije nužno da se interveniše, nekada je sasvim dovoljno da produkcije omoguće da ta osoba bude tu, da bude dostupna, zbog skepse da se nešto može izmeniti u prirodnom toku umetničkog stvaralaštva. Ovo je jedan civilizacijski pomak za struku", zaključuje Brajović Car, a više o ovoj temi pogledajte u nastavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.