U policiji ne sede stručnjaci za književnost Prof. Aleksandar Jerkov o romanu Dorotej - Knjiga moralni gigant

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Mar.2024, 19:06

"U policiji ne sede stručnjaci za književnost" Prof. Aleksandar Jerkov o romanu "Dorotej" - Knjiga moralni gigant

Juče je na Filološkom fakultetu u Beogradu održano javno predavanje koje je imalo za cilj da iz stručnog, a pre svega naučnog i profesionalnog ugla sagleda sve relevantne aspekte romana Dobrila Nenadića, koji je u školskoj lektiri gotovo tri decenije.

Pre samo dve nedelje u medijima je odjeknula vest o tome da je jedan od policijskih sindikata zahtevao da se roman "Dorotej", Dobrila Nenadića, izuzme iz nastavnog programa jer ga smatraju nepodobnim za učenike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u tom uzrastu. Razlog tome je, kako se navodi, to što ovo štivo nije prikladno i što u njemu opisivanje scena zavođenja mogu imati negativan uticaj na đake. U Fejsbuk objavi tražili su od roditelja da zaštite svoju decu, a u pismima gimnazijama širom Srbije da se izjasne o ovom romanu.

 Veliku pažnju javnosti privukla je i činjenica da su nakon ovoga dve gimnazije u Dimitrovgradu i Ćupriji odlučile da ovu knjigu eliminišu iz svojih školskih planova i programa. O tome da li ovaj roman zaista može da bude nepodoban za mlade naraštaje i zašto je mogao da zasmeta laičkoj populaciji, govorio je dr Aleksandar Jerkov, profesor Savremene srpske književnosti Filološkog fakulteta u Beogradu i direktor Univerzitetske biblioteke.

- Veliki mi je kompliment da vas interesuje nešto o "Doroteju", o kojem, inače, ovde na Fililoškom fakultetu nismo govorili i to jeste nedostatak našeg programa. Iako taj program nije moj, ja ga prihvatam i nije dopustivo da neka dela koja se rade u srednjim školama nisu pokrivena našim programom. Ovo je strogo stručno i akademsko predavanje, gde ja na mom času govorim o onome što je moj predmet i romanu za koji smatram da je veoma značajan. Želeo bih da čujem različita mišljenja i ljude koji su se posvetili svom predmetu, a o njemu žele nešto da kažu. Ne možemo svi biti profesionalci i ne očekujem da u redovima bilo kog sindikata, ponajmanje policije, sede stručnjaci za književnost koji će moći da argumentuju svoje stavove. Iskreno se nadam da ćemo u vremenu koje je pred nama razjasniti zašto je nasrnuto na jednu toliko nejaku knjigu, koja je još uvek nedovoljno pročitana u srpskoj književnoj kritici. Nasrnulo se na jednu knjigu koja uopšte nije nedvosmisleno jasna, naprotiv, to ću i pokušati da vam danas dokažem. Nasrnulo se na jednu od najblažih i najnežnijih knjiga i sad je Srbija 21. veka stala fascinirana pred tim što postoji erotički impuls i što muškarci tako reaguju - započeo je profesor Jerkov.

- Dorotej je završio na strašan način i to zna svako ko je knjigu barem letimice pročitao, tako što je kopljem proboden trenutak bliskosti između dvoje mladih ljudi. To bi bio dovoljan razlog za sve slabočitajuće i ne preterano misleće ljude da kažu "pa ova knjiga je moralistički trijumf". Oni su bili na pragu da zgreše, ako nisu zgrešili, što se do kraja ne zna sasvim izvesno i u tom času su pravedno kažnjeni za greh koji su počinili. Kada bi barem trunčicu promislili, morali bi na kolenima da dođu uz ove stepenice i da traže izvinjenje od Doroteja i njegove knjige zato što je ta knjiga moralni gigant. I izlaže se time opasnost, jer da je samo to ja prvi to ne bih čitao - rekao je Aleksandar Jerkov.

- Kada se pojavio "Dorotej" u izdaju udruženih izdavača sa neobičnim spiskom imena urednika na njemu, bio je najčitanija knjiga tog vremena - kazao je profesor.

Nakon nekoliko decenija, 2016. godine, stigao je prigovor da se ružno prikazuju monasi u ovom romanu.

- Dobrila Nenadća jedva poznajem, video sam ga svega dva ili tri puta u životu. Malo smo razgovarali i nemam mnogo da vam kažem o tome, 1997. godine pozvao me je da napišem pogovor za to izdanje "Doroteja" i ja sam ostao zabezeknut - kazao je prof. Jerkov.

Profesor Jerkov je još davne 1980. godine, sa svojih 18 godina napisao svoju prvu studiju o romanu "Dorotej".

Na znak Sindikata zaposlenih policije, gimnazije u Dimitrovgradu i Ćupriji su Doroteja izbacile iz svoje lektire. Postavlja se pitanje da li su tim postupkom prekršile zakon, s obzirom na to da su sve škole u zakonskoj obavezi da realizuju obavezne sadržaje nastavnog programa.

- Ako su to uradile mimo plana i programa koji je odobren, inspekcijske službe našeg ministarstva će vrlo brzo reagovati. Ne mogu ništa da kažem dok ne dobijem takav izveštaj. Kada podnosite tako krupne odluke da eliminišete iz programa Nečistu krv ili Desanku Maksimović, pa znate šta, morate malo konsultovati stručnjake i osnivače - rekla je ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Vesna Vojvodić već 30 godina podučava adolescente srpskoj književnosti i veruje da u "Doroteju" nema ničega što vređa javni moral. Pitanje da li je određena lektira prikladna za obradu nije u nadležnosti ljudi koji veze sa književnošću nemaju, jasna je Vojvodić.

- Mi imamo u lektirama za srednju školu mnoštvo onih delova tekstova koji bi sa tog stanovišta, potpuno nenaučnog i neutemeljenog u pedagoškoj psihologiji, mogli biti procenjeni kao problematični. Upravo zato nastavnik koji je stručan i kompetentan trebalo bi da vodi učenike kroz proces proučavanja književnog dela i pokaže pravu prirodu tih motiva u određenom kontekstu - kaže profesorka srpske književnosti Vesna Vojvodić.

Društvo za srpski jezik i književnost koji inače učestvuje u osmišljavanju nastavnog plana i programa pozvalo je kolege širom Srbije da ne odgovaraju na ovaj ili slične zahteve.

- Da li ta vrsta moralizatorskog puritanstva treba da bude snaga kojoj se mi priklanjamo ili ćemo ostati dosledni i tako pokazati učenicima da zaista ne samo svojim ponašanjem u učionici, nego i ponašanjem izvan nje, celim svojim profesionalnim životom stojimo iza onog šta činimo - kaže Vojvodić.

Srbija Danas/Olga Tomić

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.