U čast Orfelina, učitelja, pesnika... izložba u SANU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Jan.2021, 19:00

U čast Orfelina, učitelja, pesnika... izložba u SANU

Ogranak Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu, priredio je izložbu u čast Zaharija Orfelina, pesnika, učitelja, umetnika, prevodioca i autora prvog slovenskog bukvara za decu.

Rođen je u Vukovaru 1726 godine, a živeo u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima.

Zaharije Orfelin je bio renesansna osoba u tadašnjoj Austrougarskoj. Zalagao se za ideju građanske prosvećenosti: da nauka služi potrebama običnog čoveka, a književnost i filozofija izađu iz uskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << krugova učenih ljudi i budu dostupni svima.

Njegova pesma "Plač Srbije" je antiaustrijska i buntovnička pesma.

Autor je niza knjiga, časopisa, prevoda, udžbenika na crkveno slovenskom i latinskom jeziku. Jedan deo svog opsežnog rada posvetio je i astronomiji. Bio je uspešan slikar, kaligraf i bakrorezac. U njegovu čast učiteljii i đaci organizuju svake godine likovnu koloniju na kojoj neguju kaligrafski izraz.

Ovde su radovi nastali prošle godine u Prizrenu, a organizator izložbe već 12 godina je Društvo učitelja Vojvodine.

Zaharije Orfelin napisao je godine 1777 prvi srpski kaligrafski priručnik, a od devedesetih godina ovog veka u Novom Sadu, Svetozar Pajić Dijak, jedini u Srbiji radi prepise srpskih knjiga na pergamentu, po uzoru na Orfelina.

Najveća Pajićeva želja je da najbolji radovi nastavnika i učenika budu izloženi u Novom Sadu tokom manifestacije "Novi Sad, Evropska prestonica kulture".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Godišnjica smrti ZAHARIJA ORFELINA: Bio je prvi Srbin koji je pisao i objavljivao stihove, a mi ne znamo ni gde mu je grob

Izvor: Blic, 18.Jan.2021, 00:19

Povodom 19. januara - Dana Zaharija Orfelina, odnosno Dana lepog pisanja, Udruženje vojvođanskih učitelja obeležava godišnjicu smrti velikog kaligrafa, književnika i učitelja jedinstvenom izložbom kaligrafskih radova u galeriji ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.