U Turskoj će biti ovekovečeno sećanje na ruske vojnike

Izvor: Vostok.rs, 10.Feb.2013, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Turskoj će biti ovekovečeno sećanje na ruske vojnike

10.02.2013. -

U predgrađu Istanbula će biti obnovljen Hram-kosturnica, sagrađen radi sećanja na pale ruske vojnike-učesnike rata protiv Turaka 1877.-1878. godine. Iniciralo je rekonstrukciju spomenika sugrađanima Imeratorsko prvoslavno palestinsko društvo.

Pre 5 godina je ruski pisac, istoričar, koji danas živi u Savino-Stroževskog manastiru, Sergej Kapustin dobio zvanični poziv od turske strane da radi u osmanskim arhivama u Istanbulu. Tamo je on uspeo da nađe dokumente >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << o spomeniku u San-Stefanu, gde je bilo sahranjeno 5 hiljada ruskih vojnika, poginulih više od pre 100 godina u Turskoj. Tada je nastala ideja da se obnovi hram-kosturnica, - priča Sergej Kapustin.

- Svi originalni dokumenti su mi bili izdati. Radio sam sa njima, kopirao, a kada sam ih doneo u Rusiju i predao Evidentnoj komori RF, pitanje rekonstrukcije spomenika je bilo podržano na zvaničnom nivou.

Tokom rusko-turskog rata je ruska armija provalila odbranu Plevne, te se našla skoro kod kapija Istanbula. 3. marta 1878. godine je bio potpisan San-Stefanski mirovni ugovor, koji je oslobodio balkanske narode od osmanskog jarma. To su oslobođenje Rusi platili hiljadama života svojih vojnika. Za uspomenu na njih je 1899. godine u San-Stefanu bio sagrađen od granita ruski Hram-kosturnica, taj veličanstveni hram je bio vidljiv izdaleka. On je bio visok skoro 50 metara. Međutim, hram je postojao samo 15 godina. Posle stupanja Turske u Prvi svetski rat 1914. godine je ruski spomenik bio uništen. Grandiozna eksplozija je bila snimljena na film. Međutim, za potomke film o varvarstvu nije sačuvan.

Danas se na mestu ruskog spomenika nalazi ogromna jama. Mesni stanovnici ne žure da bi tamo nešto sagradili, oni nazivaju to mesto brdom, gde je stajao ruski spomenik. Imeratorsko prvoslavno palestinsko društvo na čelu sa šefom Evidentne komore RF Sergejem Stepašinim namerava da obnovi uništeni Hram-kostucrnicu, zasnivajući se na istorijskim dokumentima, - kaže Sergej Kapustin.

- Centralni deo spomenika, gde se nalazio panteon i bila crkva, biće obnovljen u pređašnjem izgledu, jer su sačuvani tehnički crteži i plan te građevine. Turske vlasti su pristale da nam pomažu u obnavljanju spomenika. Turska vlada je preuzela uređivanje teritorije oko njega i komunikacije, kao i druge tehničke radove.

Rešeno je pitanje finansiranja tih radova. Veći deo sredstava će izdvojiti ruska država, međutim, biće prihvaćeni i prilozi, - nastavlja istoričar.

- Došli smo na ideju da bi svi gradovi i rejoni, koji su nekad poslali svoje vojnike u taj rusko-turski rat, ne samo dali priloge za spomenik, već i doneli svoju zemlju da se stavi u temelj spomenika ruskim herojima.

Jedan deo spomenika se planira posvetiti i ruskim mornarima, poginulim kod obala Turske 1917. godine, kada je potonula podmornica Morž. Njihov grob se nalazi na teritoriji vikendice ruskog konzulata. Tamo su posmrtni ostaci samo 5 od 42 člana posade podmornice. Tela drugih nisu pronađena.

Izvor: Glas Rusije, foto: Pravoslavie i mir    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.