Izvor: Blic, 11.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Tejt galeriju otišao plagijat?

U Tejt galeriju otišao plagijat?

MAJDANPEK - Saopštenje za javnost kojim se juče oglasio direktor majdanpečkog Muzeja Paun Es Durlić, etnolog i likovni pedagog, ustalasalo je duhove u gradu bakra i otvorilo pitanje originalnosti likovnog rada majdanpečkog osnovca Petra Đurića, pobednika na međunarodnom školskom umetničkom konkursu koji je organizovalo predstavništvo londonskog Unilevera u Jugoslaviji. Delo ovog učenika VII razreda osnovne škole treba da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izloženo u nadaleko poznatoj u Tejt galeriji moderne umetnosti, a autor je u pratnji roditelja već u Londonu.

U majdanpečkom Muzeju su se naime, pozivajući se na stručnost da kvalifikovano sude o originalnosti i autentičnosti jednog umetničkog dela usudili da uporede reprodukciju nagrađenog učeničkog rada i rad njegovog oca Ljubiše Đurića, akademskog slikara iz Majdanpeka za ovogodišnje Likovne kolonije 'Gamzigrad' koji je objavljen u časopisu 'Razvitak'.

- Prostim poređenjem nagrađenog učeničkog rada i rada akademskog slikara Đurića, nastalog u koloniji 'Gamzigrad' može se kako uočiti da se radovi gotovo do savršenstva poklapaju. Kada se tome doda ono najvažnije da je zapravo reč o ocu i sinu, onda je jasno da je posredi plagijat i da će u Tejt galeriji u Engleskoj biti preambiciozan roditelj - kaže se u saopštenju i upozorava da bi se mogao dogoditi skandal sa međunarodnim posledicama.

U prilog ovom saopštenju u majdanpečkom Muzeju ponudili su javnosti fotografije nagrađenog rada 'Jaje', odnosno Nojeva barka koji je potpisao sin i rada 'Rađanje' koji je potpisao otac Ljubiša Đurić, a koji je u broju 209-210 na strani 27 objavio časopis Razvitak publikujući radove sa ovogodišnje likovne kolonije u Zaječaru.

S. Vukašinović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.