U Plandištu otvorena izložba Skulpture iz prirode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Dec.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Plandištu otvorena izložba "Skulpture iz prirode"

Izložba "Skulpture iz prirode" Branimira Đukanovića otvorena je sinoć u KOC "Vuk Karadžić " Plandište. Dela umetnika koji "miri ljude s prirodom", i koji je jezik drveta kao materije preveo u umetnički čin, moći će da se pogledaju u narednih sedam dana.

iše od 50 godina, Branimir Đukanović, profesor u penziji, bavi se planinarenjem. Na tim pešačenjima, počeo je prirodu da posmatra "drugačijim očima", i da u stablima, granama, komadima drveta, prepoznaje različite >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << oblike i poruke. Sakupljao ih je, i uz minimalnu obradu, stvorio zadivljujuće skulpture:

"Priroda je čudo. Ona je ta koja sve to pravi. Ne želim da je mnogo skrnavim i uzimam od njene umetnosti. Ja tu samo nešto dodam, nešto malo oduzmem, dam priču toj skulpturi, i ona živi", objašnjava Đukanović.

Tako su nastali Tasmanijski đavo, Krik ranjene zveri, Stari simbol srpskog smeha ...Za Đukanovića kažu da je "umetnik koji miri ljude s prirodom", jer podseća i upozorava da, skrnaveći je, zapravo skrnavimo sami sebe.

"Ja upravo svaki put u ovakvim prilikama upozoravam, svako od nas može i mora da se više približi prirodi, na ovaj način. Ako je gleda drugim očima, ako traži u njoj nešto lepo, što može biti umetnost, drugačije će se ponašati kad se vrati u prirodu. Da bude onak koji je voli, jer sa njom se živi, to je to", zaključuje Đukanović.

U ovom prostoru redovno se, između ostalog, održavaju Zonska smotra likovnih umetnika amatera, i Banatski likovni salon, pa su meštani navikli na slikarske izložbe. Ova postavka zato je prava umetnička "poslastica":

"Koliko znam izložba ovog tipa je prvi put u našem mestu, i velika nam je čast i zadovoljstvo. Gospodin Đukanović, kao što ste videli, svakoj skulpturi, svakom predmetu, parčetu "beživotnog drveta", svojom umetnošću i veštinama udahnuo je dušu", objašnjava direktor KOC-a, Miroslav Petrović.

U poslednje dve godine, izložba je obišla veći deo centralne Srbije i regiona, a svoju "vojvođansku" turneju, počinje u Plandištu, opštini sa 22 nacije, pet službenih vezika, i visokom kulturnom svešću:

"Vojvodina nije mala, znamo svi, imamo dosta gradova, evo u komšiluku Vršac, u Južnom Banatu i Pančevo, pa preko Novog Sada, Kikinde, Subotice i tako dalje, ali upravo se on odlučio da odavde krene. Da li zbog te multinacionalne strukture, ili je imao nešto drugo na umu, saznaćemo u razgovoru sa umetnikom, ali moram da kažem da smo zaista počastvovani", istakao je predsednik opštine Jovan Repac.

"Skulpture iz prirode" moći će da se u narednih sedam dana pogledaju u radno vreme galerije KOC-a, a autor poziva posetioce da u skulpturama pronađu svoju priču, i predlože im neke nove i možda bolje nazive.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.