U Pančevu 50. Salon umetnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2021, 14:07

U Pančevu 50. Salon umetnosti

Tema 50. Salona umetnosti otvorenog u svečanoj Sali Narodnog muzeja Pančevo je retrospektiva prethodnih salona i podsećanje na dobitnike nagrada što i priliči obeležavanju značajnog jubileja.

"U Narodnom muzeju su predstavljeni najstariji dobitinici nagrada u periodu od 1971.do 1986 godine .Imamo i mlade autore koji su na ovogodišnjem salonu. U Galeriji savremene umetnosti su radovi koji su najsvežije nagrađeni.U Galeriji Milorada Bate Mihailovića su radovi iz međuperioda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koji je bio najplodonosniji, " kaže Ivana Markez Filipović- kustoskinja "Galerije savremene umetnosti".

Pored obeležavanja pedesetogodišnjice Salona umetnosti ,proglašeni su i pobednici 51. salona nazvanog "Traganje" na kome se predstavilo 15 mladih autora iz Pančeva.

Salon umetnosti prvi put je organizovan u Narodnom muzeju 1971 godine.Nakon tri godine organizaciju izložbe preuzela je novoosnovana Galerija savremene umetnosti odnosno Kulturni centar Pančevo koji i danas realizuje ovaj program i to je najstarija manifestacija Kulturnog centra.  Izložba je prvi put organizovana 2008. godine kao autorska sa internacionalnom selekcijom a za svo ovo vreme mnoga značajna imena izlagala su radove i nagrađivana na pančevačkom salonu umetnosti .

"Na postavci se nalaze uglavnom nagrađeni radovi koji su u vlasništvu autora zatim iz naše galerijske kolekcije a jedan deo je iz Narodnog muzeja koje je bio začetnik ideje Salona umetnosti", dodaje Filipović.

Salon je doprineo da se oformi značajan fond slika Savremene galerije Pančeva .Manifestacija je podržana od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i trajaće do 26 novembra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.