U Lisabonu manifestacija posvećena Živkovićevoj Biblioteci

Izvor: Art-anima.com, 22.Avg.2013, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Lisabonu manifestacija posvećena Živkovićevoj "Biblioteci"

Portugalski izdavač "Cavalo de Ferro" najesen će u Lisabonu upriličiti manifestaciju posvećenu kratkom romanu "Biblioteka" Zorana Živkovića. Naš pisac će se tom prilikom uključiti u program putem video linka.

Lisabonski izdavač je do sada objavio četiri Živkovićeva dela. Pored "Biblioteke" koja je doživela više izdanja, portugalskoj publici predstavljeni su romani: "Pisac u najam", "Sedam dodira muzike" i "Poslednja knjiga". A početkom naredne godine biće objavljen i prevod "Velikog rukopisa" ("Nađi me").

Mozaik roman "Biblioteka" donosi priču o piscu čije životno središte predstavljaju knjige i biblioteke, kao omiljeni prostor. Autor govori o nemogućnosti da se racionalno objasne mnoge pojave, što od čitaoca zahteva da prihvati čudo, kao fenomen, bez koga, inače, nije moguće graditi fantastiku, kao književni žanr. Ovo delo objedinjava šest celina: "Virtualna biblioteka", "Kućna biblioteka", "Noćna biblioteka", "Paklena biblioteka", "Najmanja biblioteka" i "Otmena biblioteka".

Roman "Biblioteka" nagrađen je 2003. godine uglednom "Svetskom nagradom za fantastiku", a Živković je prvi dobitnik ovog priznanja, koji svoja književna dela ne stvara na engleskom jeziku.
 
 

Nastavak na Art-anima.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Art-anima.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Art-anima.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.