U Kalinjingradu pokrenut projekat digitalizacije retkih i starih knjiga

Izvor: B92, 04.Dec.2023, 09:36

U Kalinjingradu pokrenut projekat digitalizacije retkih i starih knjiga

U Kalinjingradu, u Rusiji, pokrenut je ambiciozan projekat digitalizacije stotina retkih i starih knjiga, uključujući i one nemačkog filozofa prosvetiteljstva Imanuela Kanta.

„Glavna misija naših biblioteka je da čuvaju knjige“, ​​rekao je Ruslan Aksjonkin, stručnjak i radnik Kulturno-obrazovnog centra Baltičkog univerziteta u Kalinjingradu. „Trenutno smo angažovani na velikom projektu skeniranja svih knjiga objavljenih pre revolucije 1917. godine.

Fokus >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na knjigama filozofa Imanuela Kanta

Oko 450 knjiga koje datiraju od 15. do 20. veka čekaju digitalizaciju. Stručnjaci se fokusiraju na knjige koje su nekada pripadale nemačkom prosvetiteljskom filozofu Imanuelu Kantu, najpoznatijem široj čitalačkoj publici po njegovom delu "Kritika čistog uma" iz 1781. godine – revolucionarnoj raspravi na 800 stranica o odnosu između znanja i iskustva ili percepcije.

Kant je ceo svoj život (od 1724. do 1804. godine) proveo u tadašnjem istočnopruskom gradu Kenigsbergu.

Projekat je deo priprema za proslavu 300 godina od njegovog rođenja, koja će se održati sledeće godine. Nakon kapitulacije Nemačke, grad je predat Sovjetskom Savezu i naseljen sovjetskim stanovništvom, dok su Nemci proterani.

„Vrlo je malo autentičnih predmeta koje povezujemo sa Kantom, ali imamo Kantova dela objavljena tokom njegovog života. Neke od knjiga koje spremamo da digitalizujemo nisu otvarane vekovima. U nekima od njih smo našli osušeno lišće ili maramice, i skice i škrabotine po ivicama pohabanih stranica“, rekao je Aksjonkin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.