Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trubački samit

Muzički praznik u srpskoj prestonici, 24. beogradski džez festival, svečano će biti otvoren večeras od 19.30 časova u Velikoj dvorani Doma sindikata koncertima američkog trubača Džona Fadisa sa Big bendom RTS-a i Kristijan Skot kvarteta iz SAD, a u oficijelnom delu otvaranja nastupiće američki ambasador u Beogradu Kameron Manter klavirskim izvođenjem muzike za film „Mo’ Better Blues“ Spajka Lija.

Otvaranje festivala zamišljeno je kao „trubački samit“, a nastup Big >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << benda RTS-a biće još jedna proslava jubileja tog orkestra. Američki trubač Džon Fadis, koji važi za poslednjeg velikog naslednika legendarnog Dizija Gilespija i jedan je od najboljih predstavnika stare škole bibapa, prvi put nastupa u Beogradu. Fadis ima veliko iskustvo u predvođenju big bendova (deset godina je vodio Carnegie Hall Jazz Band i Dizzy Gillespie Alumni All-Stars), a cenjen je i kao jedan od najagilnijih džez edukatora na svetu.

U Kolarčevoj zadužbini sutra od 20 časova nastupiće Stefano di Batista kvartet i Markos Valje sa pevačicom Vandom Sa iz Brazila. Mladi italijanski alt saksofonista Di Batista kalio se na scenama Pariza i važi za sledbenika starih džez kanona iz bibap nasleđa Čarlija Parkera. Brazilski pevač, kompozitor i producent Valje, jedan od najslavnijih autora „druge generacije“ bosa nova stvaralaca, krenuo je na svetsku turneju sa selekcijom najboljih muzičara iz Rio de Žaneira, koje predvodi vokalna solistkinja Vanda Sa.

Poslednje večeri, 27. oktobra u Domu sindikata, nastupiće gitarista Bireli Lagren i libanski oduista Rabih Abou-Khalil. Francuski gitarista Lagren, po mnogima jedini legitimni naslednik Rajnharta, snimio je prvi album u 13. godini, a publici 24. BJF-a predstaviće „Gypsy Project“, posvetu dvojici uzora, Rajnhartu i Stefanu Grapeliju. Libanski oudista Rabih Abou-Khalil, vodeće je svetsko ime na razmeđi vrld muzike i džeza, i najuspešniji promoter mešanja folklora sa džez jezikom.

PIJANISTKINJA PATRIŠA BARBER

Treće veče festivala u Kolarčevoj zadužbini, obeležiće slavna američka pijanistkinja Patriša Barber i izraelski Jaron Herman trio. Najveća zvezda ovogodišnjeg Beogradskog džez festivala Patriša Barber, predstaviće svoj novi album „The Cole Porter Midž“. Barberova je restruktuirala Porterov rukopis sa originalnim kompozicijama kojima želi da demonstrira na koji je način legendarni kompozitor uticao na njeno stvaralaštvo. Mladi izraelski pijanista Jaron Herman, predvodi najmlađu generaciju evropskih džezera, a kritika ga već uveliko upoređuje sa Kitom Džeretom. RTS će prvi put snimati sve koncerte na festivalu, pri čemu će nastup Patriše Barber biti emitovan preko kanala Meco TV u četrdesetak zemalja.

U okviru Ponoćnog programa festivala, koji će se održavati u Velikoj sali Doma omladine Beograda, večeras će nastupiti džez miks Reze Akbarali iz Meco TV iz Francuske, a kao specijalni gost najavljen je američki čelista, trombonista i kompozitor Dana Leong, koji spaja hip-hop, džez, elektroniku i fank. Holandski sastav Zuco 103, predstavnik elektro bosa nove, nastupiće sutra uveče u Domu omladine, a čine ga Lilian Vieira iz Brazila, Stefan Kruger iz Holandije i Stefan Šmit iz Nemačke, koji ruše granice različitih kultura i muzičkih stilova, dok će u nedelju u istom terminu ljubitelji džeza čuti Ramba Amadeusa.

Američki trio Bed Plas i pevačica Vendi Luis nastupiće u završnom ponoćnom programu u DOB-u 27. oktobra, a najbliža odrednica njihove muzike je avangardni pank - džez.

Kako je saopšteno iz Doma omladine Beograda karte za 24. beogradski džez festival gotovo su sve rasprodate, a za one koji žele da kupe preostale ulaznice, komplet karata za glavni program košta 2.900 dinara, pojedinačne od 600 do 1.000 dinara, dok karte za ponoćni program u DOB-u koštaju 400 dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.