Trijumf „Gomore”

Izvor: Politika, 07.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf „Gomore”

Filmu Matea Garonea čak pet „evropskih oskara”. – Najbolji debitant Stiv Mekvin autor filma „Glad”. – Nagrada za životno delo Džudi Denč

Od našeg specijalnog izveštača

Kopenhagen – Ceremonija 21. dodele nagrada EFA Evropske akademije za film, koja je sinoć prvi put održana u Kopenhagenu i to u prisustvu danske kraljevske porodice – princa Frederika i princezeMeri, protekla je u apsolutnom trijumfu italijanskog filma „Gomora” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Matea Garonea.

„Gomora” je veoma uspela ekranizacija istoimenog bestselera napolitanskog novinara Roberta Savijana (u Italiji je njegov roman prodat u više od dva miliona primeraka, a kod nas je objavljen u izdanju „Geopoetike” prošle godine), a Mateo Garone je, osim za najbolji film, nagrađen i za najbolju režiju. Za najbolju mušku ulogu priznanjem je ovenčan briljantni glumac Toni Serviljo (nagrada mu je pripala i za ulogu u Sorentinovom filmu „Il Divo”); za najbolji snimateljski rad Marko Onorato osvojio je nagradu koja od ove godine nosi ime slavnog kinematografera Karla di Palme, dok su Mauricio Brauči, Ugo Ćiti, Đani di Gregoro, Mateo Garone i Roberto Savijani primili priznanje za najbolji scenario.

Podsećanja radi, Garoneov mozaički film koji pripoveda o funkcionisanju napolitanske mafije – kamore, uz puno sokova i života, autentičnosti i napetosti, osvojio je i Gran pri na ovogodišnjem Kanskom festivalu i nalazi se među nominovanima za Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma. Videlo se sinoć i da je osvojio srca i oči članova Evropske akademije za film koji su za njega zdušno glasali.

Zanimljivo i neuobičajeno je ove godine bilo to što je Italija imala čak 10 nominacija za nagrade EFA, i to za dva snažna filmska aduta. Uz „Gomoru” bio je tu i izvrsni film Paola Sorentina „Il Divo”, uzbudljivo biografsko delo o kontroverznom italijanskom premijeru Đulijanu Andreotiju. Nažalost, Sorentinu su izmakle sve nagrade za koje je bio nominovan, a slična sudbina zadesila je i izvrstan animirano-dokumentarni film „Valcer sa Baširom” Arija Folmana, kojem je od pet nominacija pripala samo jedna – nagrada EFA za najbolju muziku (nagrađen je kompozitor Maks Rihter).

Za evropsko otkriće godine ubedljivim brojem glasova članova akademije proglašen je i nagrađen debitant Stiv Mekvin za izvrsni film „Glad” koji je bio i ovogodišnji pobednik u programu „Izvestan pogled” Kanskog festivala. Među laureatima našle su se i britanska glumica Kristin Skot Tomas, nagrađena za ulogu u francuskom filmu „Predugo sam te volela”, kao i poljska scenografkinja Magdalena Bidržicka kojoj je priznanje pripalo za scenografiju istorijskog filma „Katin” Andžeja Vajde.

Najbolji evropski dokumentarac ove godine je film „Rene” Helene Trestikove, najbolji kratki film je „Frenki” irskog reditelja Darena Tortona, a najbolji bioskopski film – prema glasovima evropske publike – jeste najnoviji nastavak Harija Potera –„Hari Poter i red Feniksa” Dejvida Jejtsa.

Za izuzetan doprinos svetskom filmu nagrade EFA, uz ovacije, dodeljene su tvorcima manifesta Dogma 95, danskim rediteljima Larsu fon Triru, Tomasu Vinterbergu, Sjerenu Kragu-Jakobsenu i Kristijanu Levringu. Ovacije i iskreno divljenje više od 3.000 zvanica u dvorani Forum u Kopenhagenu zaslužila je velika britanska diva Džudi Denč kojoj je pripala EFA za životno delo.

Ceremonija dodele ovogodišnjih „evropskih oskara” protekla je u izvanrednoj atmosferi koju su svojim ležernim nastupima „začinili” predsednik akademije Vim Venders, voditelj Mikael Simson Bertelsen (velika danska televizijska voditeljska zvezda) i članovi nadahnutog i duhovitog danskog radijskog Big benda, čiji su performansi dizali publiku na noge.

Sledeći susret članova Evropske akademije za film zakazan je za narednu godinu, u isto vreme, u gradu Esenu (umesto Berlina), u čast njegovog proglašenja za evropski grad kulture u 2010. godini.

Dubravka Lakić

[objavljeno: 08/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.