Tri veka od rođenja Ruđera Boškovića

Izvor: Blic, 28.Dec.2011, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri veka od rođenja Ruđera Boškovića

Povodom tri veka od rođenja velikog srpskog i svetskog naučnika Ruđera Boškovića u Skupštini Srbije danas je održan naučni skup pod nazivom "Ruđer Bošković - preteča moderne nauke".

Predsednik skupštinskog Odbora za nauku i tehnološki razvoj Srboljub Živanović je otvarajući skup ukazao na značaj dela Ruđera Boškovića na pravce razvoja moderne fizike, čiji je pretača bio ovaj znameniti Srbin. Učesnici skupa govorili su o bogatoj biografiji i naučnom radu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ruđera Boškovića, a narodni poslanik Nikola Žutić i o istorijskim aspektima njegovog života i rada. Na skupu su posebno razmotreni filosofski principi Boškovićevog izučavanja prirode, detalji njegovih naučnih dela, bibliografija i dostupnost radova u Digitalnoj biblioteci Matematičkog fakulteta u Beogradu.

Ruđer Josip Bošković je jedan od najznačajnijih naučnika svoga vremena, a ubraja se među 100 najznamenitijih Srba svih vremena.

Bio je profesor univerziteta, osnivač Milanske opservatorije i direktor Optičkog instituta Francuske mornarice i svestran stvaralac: matematičar, astronom, fizičar, inženjer, pedagog, arhitekta, arheolog, konstruktor, diplomata, putopisac, profesor, najbolji pesnik na latinskom jeziku osamnaestog veka i prevodilac - poliglota.

Ruđer Bošković je na polju klasične fizike formulisao jedinstveni zakon svih sila. Pretpostavio je postojanje, ne samo privlačnih, nego i odbojnih sila, a svojim idejama o relativnosti prostora i vremena bio je preteča teorije relativiteta nobelovca Alberta Ajnštajna.

Pronašao je dva geometrijska metoda za određivanje elemenata Sunčeve rotacije na osnovu posmatranja položaja tri tela, a zatim izračunao dimenzije i spljoštenost Zemlje.

Otkrio je geometrijski model izračunavanja putanja kometa, a objavio je veliki broj radova iz trigonometrije i statističkih metoda u fizici.

U geologiji je rad Ruđera Boškovića značajan jer je postavio temelje kasnijem razvoju teorije izostazije. Regionalne poremećaje sile teže tumačio je razlikom u gustini gornjih i donjih delova Zemljine kore.

Skup povodom tri veka od njegovog rođenja organizovan je pod pokroviteljstvom Odbora za nauku i tehnološki razvoj, a u saradnji sa Astronomskim društvom ''Ruđer Bošković'', Maticom srpsko dubrovačkom i Ekekonit Centrom.

Slovinac

Rođen je 18. maja 1711. godine, kao sedmo dete trgovca Nikole Boškovića, Srbina iz Orahova Dola kod Trebinja u Hercegovini i majke Pavle, italijanskog porekla, iz porodice Bara Betere, poznatog dubrovačkog pesnika.

Ceo radni vek proveo je u tuđini, gde je stekao i svetsku slavu, a samo jednom svratio u svoj rodni Dubrovnik, 1747. godine.

Svoje poreklo nikada nije krio - ostao je Slovinac, kako su se tada nazivali Južni Sloveni.

Ruđer Bošković je umro i sahranjen 13. februara 1787. godine, a srce mu je preneto u zavičaj.

Povezane vesti: Festival inovacija i novih tehnologija "Tesla fest" Tadić doputovao u Libiju Obeležavanje 154. godine od rođenja Nikole Tesle

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.