Izvor: Glas javnosti, 17.Maj.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trećina građana u Srbiji nezadovoljna stanjem u kulturi

BEOGRAD - Istraživanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka pokazuje da je čak 72,4 odsto zaposlenih u kulturi, kao i trećina anketiranih građana u Srbiji, nezadovoljno stanjem u u toj oblasti, navodi se u novom broju časopisa "Kultura".

U časopisu u kojem pišu neki od najznačajnijih teoretičara savremene kulturne politike s prostora bivše Jugoslavije, objavljuju se tekstovi koji se bave istraživanjima o tome kakvu kulturnu politiku Srbija vodi. Autorka jednog od tekstova >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Helena Mikić navodi da trenutno 524 kulturne organizacije imaju status budžetskih korisnika, od čega se 167 nalazi na teritoriji Vojvodine, a 359 na teritoriji Srbije. To, kako je navela autorka, ukazuje da kulturni sistem i dalje vrši jak pritisak na državni budžet. Postojeće stanje ukazuje na to da nema javne svesti, ni volje da se uvedu principi efikasnosti poslovanja u kulturne institucije, niti politički interes da se reformiše sistem finansiranja kulture.

"Trendovi na polju javnog finansiranja kulture u Srbiji ukazuju na neodrživost postojećeg sistema, a takva praksa u budućem periodu ozbiljno bi mogla da ugrozi opstanak i normalno poslovanje kulturnih institucija", upozorila je Helena Mikić. Jedan od problema u razvoju kulture jeste, kako ističe autorski tim "Kulture", nedostak kulturnog turizma. Ističe se, takođe, da bi se osnivanjem Nacionalnog saveta za kulturu smanjila opasnost od političkih pritisaka i kontrole države nad kulturnim stvaralaštvom, a organizovanjem javnih debata o ciljevima i prioritetima kulturne politike smanjila bi se mogućnost politizacije prilikom donošenja odluka značajnih za kulturni napredak.

Novi broj časopisa "Kultura" u kojem su date i uporedne analize savremenih kulturnih politika velikog broja evropskih zemalja, biće promovisan 18. maja u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka u Beogradu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.