Treba voleti muziku. Svaku njenu notu...

Izvor: Vostok.rs, 02.Feb.2015, 14:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Treba voleti muziku. Svaku njenu notu..."

02.02.2015. -

Na predstojećoj svečanosti uručivanja nagrada „Gremi“ u Los Anđelesu 8. februara, Rusi će imati za koga da navijaju: u nominaciji br. 78 - "Najbolji klasični instrumentalni solo"- predstavljen je 23-godišnji pijanista iz Nižnjeg Novgoroda Danil Trifonov.

Do sada su glavnu muzičku premiju u oblasti snimanja zvuka dobijali: operska diva Ana Netrebko, dirigent Valerij Gergijev, violista Jurij Bašmet, violončelista Mstislav Rostropovič. "Gremi" je svojevremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << dobio i Mihail Gorbačev - kada je već bio bivši predsednik SSSR, on je snimao dečju muzičku bajku Sergeja Prokofijeva "Petja i vuk" zajedno sa Bilom Klintonom - taj je snimak dobio nagradu "Gremi".

Interesantno je da je Danil Trifonov nominovan za snimak koji je napravljen uživo tokom grandioznog koncerta koji je on održao u Karnegi holu u Njujorku. Trebalo bi podsetiti i na program, kako bi se ocenilo njegovo majstorstvo: osim dve teške sonate – Lista i Skrjabina, Danil je odsvirao svih 24 prelidijuma Šopena! Gotovo dva sata solo muzike- jedan na jedan sa čitavom salom.... A na pitanje kako on izdržava takav napor, Danil odgovara kratko: "Treba voleti muziku- svaku njenu notu...".

!Poeta klavijature", ".... kada on svira oseća se i nežnost i prisustvo demona....", "Talenat koji pleni"- sa svim ovim epitetima na račun Trifonova možemo se saglasiti. Zaista, i poeta i demon i radosni talenat... Uzlet njegove karijere bio je brz. Sa 5 godina, kao i mnoštvo druge dece i njega su "posadili" za klavir. Nije bilo kud, njegovi roditelji su profesionalni muzičari. Istina, učili su ga bez fanatizma, nisu ga lišavali fudbala i bazena. Sa 8 godina mladi virtuoz je debitovao sa simfonijskim orkestrom. Sam Danl se sa osmehom seća da je tokom izvođenja 17.koncerta Mocarta, njemu ispao mlečni zub. Na sreću to se nije odrazilo na njegovu muziku.

Danil Trifonov je pobednik takmičenja Čajkovskog u Moskvi i Rubinštajna u Tel Avivu, laureat nagrade takmičenja Šopena u Varšavi. Trifonova možemo nazvati pijanistom- romantičarem, obzirom da veći deo njegovog repertoara čine Skrjabin, Šuman i posebno Šopen, o čemu i sam govori:

- "Zarazio" sam se muzikom Šopena, prilično rano- govori pijanista. Negde sa 11 godina sam počeo da učim njegova dela. Kada mi je bilo 19 godina, kada sam učestvovao na takmičenju Frederika Šopena, već sam imao dovoljno veliki repertoar koji je najvećim delom bio sastavljen od dela ovog kompozitora. Mogu priznati da je svirati Šopena, za mene uvek velika sreća....

Dela Šopena su se našla i na programu koji je ruski ijanista pripremio za veliku turu po Nemačkoj i Švajcarskoj. Uzgred, ona počinje 8. februara na dan uručivanja nagrade "Gremi". Tako da, ako se ispostavi da je on dobitnik ove nagrade, ona će mu biti uručena kasnije....

Natalija Seržantova,

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.