Top 15: Najveći rokenrol buntovnici

Izvor: B92, 08.Jun.2013, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 15: Najveći rokenrol buntovnici

Drugu polovinu XX i početak XXI veka, istorija muzike pamtiće po srednjem prstu koji su rok muzičari upirali ka svemu lažnom i licemernom, pozivajući masu na pobunu protiv nepravde. Najveći među njima bio je neponovljivi Čovek u crnom.

Njegov prvi bend, još dok je u službi vazduhoplovnih snaga boravio u Nemačkoj, zvao se „Barbarians“ (Varvari), čuveni su njegovi koncerti koje je držao zatvorenicima ne bi li pokazao da su i oni samo ljudi koji su napravili greške, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a fotografija na kojoj, umesto da pozira, pokazuje srednji prst fotografu Džimu Maršalu, obišla je svet u kratkom roku, piše časopis „Rolling Stones“ koji je nedavno objavio listu najvećih rokenrol buntovnika sa Džonijem Kešom na prvom mestu.

Više od bilo kog kantri muzičara, više od bilo kog rokera, Keš je znao protiv čega se vredi boriti, a njegovo izražavanje na svaki mogući način inspirisalo je generacije mladih buntovnika. U crnom odelu. Sa stavom.

PROČITAJTE: Jedini pravi Čovek u crnom

Kada su pozvani da prisustvuju svečanosti povodom uključenja njihovog benda u Rokenrol kuću slavnih, članovi sastava Sex Pistols poslali su pismo u kojem je stajalo: „Nećemo doći. Mi nismo vaši majmuni“. Jedan od simbola anarhije ne samo u Velikoj Britaniji već u celom svetu, bend Sex Pistols godinama je potvrđivao svoj „antiestablišment“ stav kroz albume kao što su „Anarchy in the U.K.“ i „God Save the Queen“. Kakav je to samo šok bio kada je Džoni Roten za kraljicu Elizabetu rekao da „nije ljudsko biće“. Dovoljno za vicešampionsko mesto.

Pročitajte kako je prošao prvi nastup Sex Pistolsa u Srbiji (Exit festival, 2008)

Treću poziciju zauzeo je još jedan bend sa rokenrol Parnasa, sastav The Clash, koji je neposredno bio inspirisan onim što su radili Pistolsi. Svojim prvim singlom „White Riot“, koji je često bio pogrešno interpretiran, Džo Stramer je pozivao na pobunu protiv vladajuće klase. Albumom „London Calling“ i trostrukim izdanjem „Sandinista!“ zauvek su se upisali u bibliju večitih buntovnika.

PROČITAJTE: Pesma pobune, pesma slobode

Lista petnaest najvećih rokenrol buntovnika izgleda ovako: Johnny Cash Sex Pistols The Clash Steve Earle Marilyn Manson Public Enemy Jerry Lee Lewis Victor Jara Kurt Cobain Sinead O'Connor Peter Tosh MC5 Elvis Costello Fela Kuti Plastic People of the Universe

Koji je vaš omiljeni rokenrol buntovnik?

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.