Top 10: Najbolji španski filmovi u 2013.

Izvor: B92, 22.Dec.2013, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Top 10: Najbolji španski filmovi u 2013.

Jedna od najdinamičnijih kinematografija na starom kontinentu svakako je španska, pa nije na odmet da se podsetimo ostvarenja koja su obeležila tamnošnju filmsku 2013. godinu.

Kada je prošle godine španski reditelj Monćo Armendaris posetio Beograd kako bi otvorio festival "Španski metar", sa producentkinjom svog filma "Ne plaši se" Puj Oriom priredio je za vas mali vodič kroz špansku kinematografiju. Ukoliko želite da otkrijete još neke od naslova sa Pirinejskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poluostrva, pročitajte njihov vodič OVDE.

U predahu od brojnih slični anglosaksonskih listi koje kod nas izazivaju najveću pažnju, uredništvo španskog dnevnog lista "El Pais" predstavilo je listu deset najboljih španskih filmskih ostvarenja ove godine. I osim vrele pirinejske krvi, kako piše list, skoro svako ostvarenje na listi sadrži i određenu dozu homora. Bilo da je reč o crnom humoru, tragikomedijama, dečjim filmovima...

Na listi se nalaze i ostvarenja koja je domaća publika imala priliku da vidi u bioskopima ili na festivalima. Tu se svakako izdvaja novi film Pedra Almodovara "Slučajni ljubavnici" koji je nakon prve filmske revije "Blockbuster" imao redovnu bioskopsku distribuciju. Osim njega, i ostvarenje "Zip, Zap i klikeraška banda" Oskara Santosa, dečji film snimljen prema junacima iz poznatog španskog stripa, bio je prikazan domaćoj publici na 9. Kids Festu.

Prvo mesto na listi zauzelo je hvaljeno ostvarenje "Velika španska porodica" Danijela Sanćeza Arevala, koje je spojilo dve velike španske ljubavi – ljubav prema porodici i ljubav prema fudbalu. Radnja filma vrti se oko najmlađeg od petoro braće koji sprema venčanje sa svojom trudnom devojkom i to baš na dan kada Španije igra finalnu utakmicu na Svetskom prvenstvu u fudbalu 2010. godine.

Evo kako izgleda lista 10 najboljih španskih ostvarenja ove godine, prema mišljenju kritičara "El Paisa":

1. La gran familia española (Daniel Snchez Arévalo)

2. Las brujas de Zugarramurdi (Alex de la Iglesia)

3. Tres bodas de ms (Javier Ruiz Caldera)

4. Vivir es fcil con los ojos cerrados (David Trueba)

5. 15 años y un da (Gracia Querejeta)

6. Stockholm (Rodrigo Sorogoyen)

7. Los amantes pasajeros (Pedro Almodvar)

8. Canbal (Manuel Martn Cuenca)

9. La herida (Fernando Franco)

10. Zipi y Zape y el club de la canica (Oskar Santos)

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.