Tito – čovek sa stilom

Izvor: Politika, 24.Jul.2014, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tito – čovek sa stilom

U zbirci Kuće cveća postoji 700 kravata koje je Broz nosio, tu su i naočare, po kojima se vidi da je vodio računa o tome da uvek budu u skladu s modom, kažu kustosi izložbe

Prvi put posle 10 godina stalna postavka u Kući cveća, najposećenijem objektu Muzeja istorije Jugoslavije, promenjena je i na njoj će u narednih godinu dana posetioci moći da upoznaju Josipa Broza Tita lično, i to kroz predmete koje je najčešće i najradije koristio.

Autore izložbe Veselinku >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Kastratović Ristić i Momu Cvijovića u odabiru eksponata inspirisala je želja da publici predstave Tita privatno, dajući im uvid u to kako su državničke obaveze i aktivnosti uticale na njegovo slobodno vreme, pa i na svojevrsno stvaranje kulta ličnosti. Osim 128 štafeta, koje su doživotnom predsedniku Jugoslavije poklanjane svakog 25. maja, za njegov rođendan, i koje, mada zvuči neverovatno, i dalje stižu u ovaj muzej, izložen je 61 predmet.

– Sve smo ih grupisali u pet celina: „Čovek sa stilom”, „Susreti”, „Putovanja”, „Hedonizam” i „Druže Tito, mi ti se kunemo”, s pijetetom prema činjenici da je u samom ovom zdanju Tito i sahranjen. Pokušali smo da izdvojimo predmete koji bi evocirali šta bi on kao čovek i ličnost bio i da nije bio državnik – objašnjava Veselinka Kastratović Ristić i dodaje ono što bi se za Tita privatno nesumnjivo moglo reći:

– Voleo je lepo da se obuče, da bude otmen, primećen, to su o njemu rekli oni koji su se s njim susretali i u međuratnom periodu. Lični predmeti to pokazuju. U zbirci imamo čak 700 kravata, koje je Tito redovno menjao, tu su i naočare. Po njima se može videti da je veoma vodio računa o tome da uvek budu u skladu s modom.

U jednoj od vitrina nalaze se cilindri, kao i deo diplomatske, obavezne, službene garderobe i nekoliko svečanih odela i uniformi, po jedno belo i jedno crno. Uvek je, kažu, imao svest o tome da predstavlja zemlju, vodeći računa kako sve to izgleda i onima koje predstavlja. Skoro svaku grupu eksponata prati i poneka anegdota.

– Ostalo je upamćeno da su se u sred leta 1944. u Napulju prvi put sreli Tito i Čerčil, o čemu piše lekar britanskog premijera. Čerčil je tada bio u beloj košulji bez rukava dok se Tito preznojavao u uniformi, zakopčan do grla. Uniformu je nosio i kada je 1953. zvanično posetio Veliku Britaniju. Kada ga je Dedijer pitao zašto se pojavljuje samo u uniformi, maršal mu je odgovorio da bi nosio i drugu garderobu ali da to ne može jer stanovništvo Jugoslavije obožava uniforme – priča Moma Cvijović.

Improvizovani kabinet, rađen po uzoru na fotografiju iz magazina „Lajf” iz 1945. godine, na kojoj Tito sedi sa stolom u rezidenciji, takođe se može videti u prostorijama Kuće cveća. Nisu zaobiđeni ni srebrna garnitura „tifani”, koju mu je poklonio Džon Kenedi, najvažniji datumi u njegovoj biografiji, kao ni Pokret nesvrstanih.

Mala ali vredna jeste i grupa arheoloških predmeta, kopija s poznatih lokaliteta širom sveta, koje je rado obilazio prilikom odlaska u strane zemlje, a posetio ih je 70. Poznat je podatak da je ugostio čak 250 državnika. Svoje aktivnosti beležio je fotoaparatom, o čemu svedoči i zbirka od čak 30.000 fotografija koje je snimio, posebno je voleo da koristi polaroid.

– Tokom putovanja „Galebom” dobio je obaveštenje da se priprema atentat na Sukarna, s kojim je trebalo da se sastane i da zato ne bi trebalo da se vozi otvorenim automobilom. Kad su izašli na obalu, Tito je već video otvoren automobil i svojim saradnicima rekao da će, ako Sukarno uđe u njega, ući i on – ispričali su kustosi.

Kako je najavljeno, ova stalna postavka će se menjati, kako bi u relativno malom prostoru moglo da se izloži što više predmeta i ispriča što više priča o Jugoslaviji i Titu. Sledeća postavka, planirana za narednu godinu, biće posvećena obeležavanju 35 godina od Titove smrti i 70 godina od kako mu je uručena prva štafeta.

Cela škola na poklon

Među brojnim poklonima koje je Tito dobio bila je čak i jedna škola. Naime, 1963. godine Lopez Mateos, predsednik Meksika, Titu je na dar uručio montažnu zgradu koja je smeštena u Baru, u Crnoj Gori, i u kojoj se i danas školuju deca. Škola nosi ime „Meksiko”.

M. Dimitrijević

objavljeno: 24.07.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.