Tišma dobitnik NIN-ove nagrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jan.2012, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tišma dobitnik NIN-ove nagrade

NOVI SAD, BEOGRAD -

Posle saopštenja da je ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za roman "Bernardijeva soba", Slobodan Tišma je u izjavi za Radio-televiziju Vojvodine rekao da ga ova nagrada izbacuje u prvi plan i da "ako 'pobediš' Basaru i Albaharija, to puno znači".

Za Tišmin roman glasali su Vasa Pavković i članovi žirija Mileta Aćimović Ivkov, Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić. Ljiljana Šop glasala je za roman Voje Čolanovića "Oda manjem zlu". >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Roman Slobodana Tišme izdvojio se, po mišljenju većine članova žirija, osobenom perspektivom ljudske izolacije i umetničke samodovoljnosti koja izuzetno uverljivo komunicira sa čitaocem.

"U pitanju je pažljivo orkestrirana meditativna proza samosvoljnog pisca, muzičara i performera čije formalne vrednosti obogaćuju savremenu srpsku prozu približavajući je najrecentnijim kretanjima u svetskom romanu", navodi se u obrazloženju.

Tišma: Isplatio mi se trud

Novosadski pisac i laureat NIN-ove nagrade izjavio je da je u nagrađeni roman uložio puno i da je nastajao dve godine, ali da sad smatra da mu se trud isplatio.

Na pitanje Tanjuga šta smatra za najvažnije čime se bavio tokom proteklih 40 godina, pošto se bavio konceptualnom umetnošću, muzikom, poezijom i prozom, on je odgovorio da mu je uvek bila najvažnija poezija pošto je počeo pišući poeziju.

"Počeo sam da pišem prozu pod stare dane, imao sam 50 godina kada sam objavio prvu pripovetku pre 15 godina. Za mene je u suštini najbitnija poezija a proza je samo forma kroz koju pokušavam da prikažem svoje pesničko i poetsko osećanje", rekao je Tišma.

Podsetivši da je njegov profesor Sreten Marić uvek govorio da je roman dobar samo ako u njemu ima poezije, Tišma je istakao da i on deli to mišljenje i bez tog poetskog roman ne vredi ništa.

Zapitan da li priprema nešto novo i da li će to biti proza, on je odgovorio: "Pišem svaku knjigu kao da je poslednja. Svaka knjiga je za mene kraj, a apsolutno je neizvesno kada ću i šta ću nešto napisati jer nikada ne pravim planove".

Tišma je objasnio da nije organizovan da unapred priprema neke projekte ,već je kod njega sve spontano.

"Možda malo staromodno zvuči, ali je za mene bitna inspiracija", rekao je pisac i dodao da je i "ovaj roman nastao kao plod trenutnog nadahnuća i jednog uzbuđenja koje je pokrenulo sve".

"Jedan moj prijatelj mi je tražio da napišem priču o olupinama, to jest starim automobilima, i onda sam shvatio da je ta priča početak romana", rekao je Tišma.

Tišma je rođen 1946. u Staroj Pazovi. Studirao je književnost u Beogradu i Novom Sadu. U mladosti se bavio konceptualnom umetnošću i rok muzikom i bio je osnivač novotalasnih bendova "Luna" i "La strada".

Objavio je knjige poezije "Marinizmi", "Vrt kao to" i "Urvidek" za koju je dobio nagradu Stevan Sremac.

Za roman "Kvatro stađioni" u izdanju "Lagune" dobio je 2010. nagradu "Biljana Jovanović".

Roman "Bernardijeva soba" objavljen je u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Povodom dodele nagrade, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić uputio je gospodinu Tišmi svoje najiskrenije čestitke, sa željom za uspeh u daljem radu, saopštio je Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje.

Na tragu Kafke, Hamsuna, Berharda i ranog Crnjanskog, Tišma ispisuje odu suvišnom čoveku, a umetnik je u svakom društvu naoko suvišan. Tragajući za smislom bivstovanja autorov junak doživljava tihi preporod koji nudi tračak nade savremenom čitaocu, zaključuje se u obrazloženju žirija.

Od 106 dela koja su bila u konkurenciji, u najuži izbor ušlo je šest romana. Osim Tišminove "Bernardijeve sobe" to su "Majn Kampf" Svetislava Basare, "Almaški kružoci lečenih mesečara" Franje Petrinovića, "Oda manjem zlu" Voje Čolanovića, "Sasvim skromni darovi" Uglješe Šajtinca i "Kontrolni punkt" Davida Albaharija.

Predsednik žirija za dodelu nagrade je književni kritičar Vasa Pavković. Članovi žirija su Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, koji su takođe bili u žiriju za 2010. godinu, dok su prof. dr Vladislava Gordić-Petković i Mića Vujičić imenovani u žiri u maju 2011.

Trojica kandidata: Albahari, Čolanović i Basara su već jednom dobili ovo priznanje koje se dodeljuje od 1954. godine.

Slobodan Tišma objavio je objavio knjige poezije "Marinizmi" (Ruža lutanja, 1995) i "Vrt kao to" (Ruža lutanja, 1997) i "Urvidek" (2005), za koju je dobio nagradu Stevan Sremac.

U književnim časopisima povremeno je objavljivao dnevničke zapise pod nazivom "Bluz dajari". Godine 2009, za izdavačku kuću Laguna, objavljuje roman "Kvatro stađioni", za koji 2010. dobija nagradu "Biljana Jovanović".

U izdanju Kulturnog centra Novog Sada 2001. godine objavljen mu je roman "Bernardijeva soba".

NIN-ova nagrada dodeljuje se pod pokroviteljstvom "Telekoma" Srbije.

Svečano uručenje nagrade biće upriličeno u Skupštini grada Beograda 23. januara, s početkom u 12 sati.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.