Tinejdžerske nevolje za zimske dane

Izvor: B92, 23.Nov.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tinejdžerske nevolje za zimske dane

Izdavačka kuća Kreativni centar nedavno je u okviru edicija "Tranzit” i "Knjiga vremeplov” objavila nekoliko knjiga portugalskih i švedskih pisaca, koje su namenjene tinejdžerima.

"Mohito jedva čeka da napuni osamnaest i krene s rancem na leđima na put po Evropi i što dalje od svojih roditelja. Ipak, to letovanje biće drugačije od svih prethodnih. Na toj dosadnoj plaži upoznaće Margaritu, još jednu izgubljenu dušu”, navode iz Kreativnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centra.

Mohito je glavni junak istoimene knjige autorke Franšeske Longo, koju je sa portugalskog prevela Vesna Mostarica. Longo je rođena 1956. godine u Portugaliji, a osim pisanja knjiga namenjenih omladini, bavi se novinarstvom.

"Mohito” je objavljen u ediciji "Tranzit”, baš kao i knjiga "Izvinite što bih da me noko voli” Juhane Tidel.

"Ovo je roman o šesnaestogodišnjoj Nori Junason i njenoj potrazi za ljubavlju. O njenom prijateljstvu sa Lisom i Josan. U njemu se vole osobe koje ne uzvraćaju ljubav. U njemu veruješ da nekog poznaješ, iako na kraju ispadne da ga ne znaš stvarno. U njemu se vataš s nekim na ogradi i misliš da je to dobra ideja. Ovo je roman o odrastanju. O onome što se na ovaj ili onaj način dešava svima koji imaju šesnaest godina”, stoji u saopštenju.

Autorka Tidel napisala je prvi roman "Sjaj zvezda na plafonu” sa šesnaest godina, i osvojila nagradu "August” 2003. godine kao najbolja švedska knjiga u kategoriji dečjih i omladinskih izdanja. Roman "Izvinite što bih da me noko voli” sa švedskog je prevela Svetlana Lučić.

Još jedno izdanje objavljeno u ediciji "Tranzit” je roman "Za starije od 16” Portugalke Ane Saladanje, koji je na srpski prevela Ana Lukić.

Glavna junakninja romana je Dulse, prava tinejdžerka koja želi da ostavi utisak zrele osobe a zapravo sve vreme prikriva svoju nesigurnost. Ima dobre ocene, mnogo čita i pokušava da napiše roman. Preko Fejsbuka upoznaje se sa Edijem, koji je znatno stariji od nje, i zaljubljuje se u njega, čime njen sveta postaje mnogo komplikovaniji.

Ana Saldanja rođena je u Portu 1959. godine. Diplomirala je na grupi za savremenu književnost i jezik na Univerzitetu u Glazgovu, a tema njenog doktorata bila je književnost za decu Radjarda Kiplinga. Za roman "Nedovršen krug", objavljen 1995, dobila je nagradu za književnost grada Almade.

Takođe namenjen tinejdžerima, ali objavljen u ediciji "Knjiga vremeplov”, jeste i roman "Knjige koje su progutale moga oca” Afonsa Kruza

Radnja romana prati Elijasa Bonfina , čiji je otac napustio ovaj svet zatrpan kancelarijskim materijalom za svojim radnim stolom, duboko usredsređen na knjigu "Ostrvo doktora Moroa”. U potrazi za otkrivanjem prošlosti svoga oca, on će otkriti mnoge zanimljive stvari koje nije ni slutio.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.