Tina Danilović: Zubato sunce

Izvor: Arte, 08.Feb.2022, 13:48

Tina Danilović: Zubato sunce

U petak 11.februara u 19. časova u galeriji umetničke inicijative KVART BW, Bulevar Vudroa Vilsona 12, TC Galerija, ulaz 1, 2. sprat (iz garaže ulaz A), biće otvorena izložba slika “Zubato sunce”.

Novom izložbom, umetnička inicijativa KVART BW u sardnji sa  Galerijom ŠTAB, predstaviće beogradskoj publici seriju slika umetnice mlađe generacije Tine Danilović, koje su nastale u prethodne tri godine.

Izložba će biti otvorena do 21.02.2022. godine. Radno >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << vreme galerije KVART BW je svakog dana od 10 do 19 h. Za sve posetioce ulaz je slobodan.

“Zubato sunce je tu da nas ogreje, ali to ne želi. Zubatom suncu se radujemo, ali ono ne mari za nas. Zubato sunce sve vidi, zubato sunce je božanstvo. Zubato sunce sve zna i zbog toga nam uskraćuje toplinu. Zubato sunce je zubato zbog nas. Zubato sunce je posledica naših prevara. Zubato sunce je laž, baš kao i mi. Zubato sunce dokazuje da nije sve kao što izgleda. Zubato sunce definiše opus i seriju slika Tine Danilović”.

Serija predstavljenih radova odiše intenzivnim koloritom, pastoznim namazima boja, duhovitošću I inteligentnom kritikom društva I njegovog slepog praćenja zadatih trendova. Umetnica u fokus svog stvaralaštva postavlja ljudsku prirodu, sa svim pozitivnim I negativnim aspektima, koju karikira I prikazuje alegorijski I metaforično sprovodeći tako kritiku društva koje je depersonalizovano I uplašeno od individualnosti. Centralna figura na njenim radovima ima status idola kome depersonalizovani teže, to je Kraljica Gabora I Crossfit režim, simboli savremenih estetskih trendova.

Rođena u Beogradu 1984. godine. Diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu 2012. godine na odseku zidno slikarstvo. Danas radi i stvara u Beogradu. Sliku posmatra pre svega kao apstraktnu, iako su na njenim slikama figurativne predstave. Smatra da odnos boja igra značajnu ulogu i to je glavni zadatak koji sebi postavlja.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.