Tesla i Andrić zadužili Srbe

Izvor: Vesti-online.com, 02.Mar.2018, 09:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tesla i Andrić zadužili Srbe

Proteklog je vikenda poznati srpski pisac sa američkom adresom Vladimir Pištalo (57) promovisao u Frankfurtu, družeći se sa ljubiteljima lepe reči u maloj sali hrama Vaskrsenja Gospodnjeg na Galusu, svoje novo delo "Sunce ovog dana, pismo Andriću".

Publika koja je došla da čuje i vidi poznatog pisca, bila je veoma zainteresovana i da čuje šta autor ima da kaže i o svojoj prethodnoj knjizi "Tesla, portret među maskama" koja je pre nekoliko godina u Srbiji ovenčana i >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Ninovom nagradom. Sa njim u društvu bio je i njegov srpski izdavač, Nenad Šaponja, osnivač izdavačke kuće Agora.

- I sam živeći već više od dve decenije u dijaspori, sklon sam da tražim sve ono što povezuje naš narod ma gde se nalazio. Tako me i ovaj evangelistički hram u Frankfurtu u kome se nalazimo i koji se preuređuje u pravoslavnu bogomolju, podseća na srpsku crkvu u Bostonu, koju su naši zemljaci tamo takođe nedavno kupili od evangelista - kazao je Pištalo.

- Tesla i Andrić su dva velika imena koji su svaki na svoj način zadužila naš narod i ja sam svojim delima na neki način hteo na to da podsetim, u isto vreme rušeći i neke tabue i uvrežene predrasude prema njima dvojici - kazao je Pištalo. Sigurno je tome pomogla i činjenica da je ovaj rođeni Sarajlija ujedno i profesor američke istorije na jednom univerzitetu u blizini Bostona.

- Sećam se onih turbulentnih godina sa početka 90-ih u prošlom veku. Dva junaka mojih knjiga, Tesla i Andrić bili su tada na obezvređenm novčanicama sada nestale države i čini se kao da su svakom inflatornom nulom, koja je dodavana na te banknote, njihov lik, delo i zasluge nekako bledeli u percepciji i sećanju našeg naroda. I to je jedan od razloga što su ove knjige danas pred vama - rekao je on.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.