Tekelijanum u Budimpešti ponovo otvoren

Izvor: Studio B, 26.Nov.2015, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tekelijanum" u Budimpešti ponovo otvoren

U Budimpešti je otvorena obnovljena zgrada Tekelijanuma, zadužbina Save Tekelije u kojoj su se tokom 19. i 20. veka školovali srpski đaci i za obnovu je pokrajinska vlada Vojvodine dala 91 milion dinara, dok je ostatak sredstva uložila eparhija Budimska

Decenijama je ogromno zdanje u srcu Budimpešte, u kome je bila smeštena i Matica srpska, jedinstvena kulturna institucija, po čijem uzoru su kasnije svi slovenski narodi napravili svoje matice,bilo napušteno i zaboravljeno. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Episkop Budimski Lukijan ocenio je da je Tekelijanum uz Hilandar najveća srpska zadužbina.

"Danas ovde možemo da zablagodarimo što je bog u naše vreme poslao pomoć za vaspostavljanje uz Hilandar naše najveće zadužbine, Tekelijanuma", poručio je episkop Budimski Lukijan na svečanom otvaranju zgrade.

Klice nauke, kulture i umetnosti i prosvete Srba nalazile su se u ovom zdanju još pre 177 godina, a nedavna rekonstrukcija osvežila je originalne enterijere, dok će , kao u prethodnim vremenima internat ove ustanove u srcu Budimpešte moći da koriste srpski studenti.

Jedan od svetlih likova u istoriji Srbije, Sava Popović Tekelija rodjen 1761. u Aradu, Banat . Bio je prvi Srbin doktor prava, osnivač „Tekelijanuma", predsednik Matice srpske, dobrotvor, plemić, trgovac, pravnik, filantrop i ktitor.

Kao pristalica Dositeja Obradovića sa kojim se poznavao i dopisivao, rano je došao do zaključka da je obrazovanje glavni zamajac pokretanja srpskog naroda ka boljoj budućnosti. I pre osnivanja svoje zadužbine davao je znatne svote novca za školovanje srpske omladine i podizanje inteligencije u svome narodu. Ostalo je zabeleženo da je bio protiv Vukove jezičke reforme i tvrdokorno je zastupao slavenosrpski jezik u nauci i književnosti.

Poklonio je svoju ličnu biblioteku Matici srpskoj, tako da je Biblioteka Matice srpske postala jedna od najstarijih i najznačajnijih biblioteka kod Srba.

Svoju zadužbinu „Tekelijanum" Sava je osnovao u Pešti 1838. godine, sa ciljem da se u njoj školuju siromašni i najbolji srpski đaci i studenti iz svih krajeva gde su živeli Srbi. U poznim godinama, Sava Tekelija nabavlja štampariju za Maticu srpsku, pokreće izdavanje knjiga, i potpomaže mnoge poduhvate ove kulturne institucije. Pred sam kraj života, celokupnu imovinu: imanje, kuće i 150.000 forinti, Tekelija je takodje zaveštao Matici srpskoj.

Njegovi memoarski spisi „Opisanije života" u izdanju beogradske Prosvete 1966 godine i „Dnevnik Save Tekelije" sačuvani su u rukopisima i štampani u integralnom obliku tek u naše vreme.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.