Tea Obreht u trci za Oranž

Izvor: B92, 12.Apr.2011, 15:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tea Obreht u trci za "Oranž"

Tea Obreht, nova američka književna zvezda srpskog porekla, jedna je od šest autorki koje su ušle u uži izbor za prestižnu britansku književnu nagradu "Oranž", koja slavi žensku fikciju.

Obrehtova se sa romanom "Tigrova supruga" (The Tiger's Wife) našla u užem izboru sa još pet autorki. To su Kanađanka Ketlin Vinter (Annabel), Britanke Ema Henderson (Grace Williams Says it Loud) i Aminata Foma (The Memory of Love), Amerikanka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Nikol Kraus (Great House) i Irkinja Ema Donohju (Room). Ime dobitnice nagrade, ustanovljene 1996. i vredne 30.000 funti (49.000 dolara), biće saopšteno 8. juna.

Roman "Tigrova supruga" Tee Obreht (26), rođene Beograđanke, pojaviće se u srpskom prevodu u izdanju Lagune na sledećem oktobarskom Sajmu knjiga u Beogradu.

Radnja romana smeštena je u neimenovanu zemlju bivše Jugoslavije, a glavna junakinja je doktorka Natalija, koja dolazi da pomogne deci u jednom lokalnom sirotištu u manastiru.

Kritičar ''Vašington posta'' nazvao je Teu Obrfeht (Barjaktarević) ''balkanskim Singerom", a autorka je, bez obzira na činjenicu da živi u SAD od 12. godine, uspela da stvori veoma živu sliku regiona iz kojeg vodi poreklo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.