Tapiserije Milice Zorić

Izvor: Arte, 26.Avg.2019, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tapiserije Milice Zorić

U četvrtak 12. septembra 2019. godine u 20 sati, u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog biće otvorena izložba „Tapiserije Milice Zorić: sinteza nasleđa i modernizma“. Autorka izložbe: Milica Orlović Čobanov

Saradnja sa legatima Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u okrilju beogradskog Muzeja savremene umetnosti i Muzeja Semberije u Bijeljini na pripremi izložbe, predstavlja još jedan vid jačanja veza sa legatima u kreiranju programskih aktivnosti Spomen-zbirke Pavla >> Pročitaj celu vest na sajtu Arte << Beljanskog. Biće prikazane i tapiserije iz Muzeja primenjene umetnosti i Vlade Republike Srbije. Ideja je da izložba dobije karakter retrospektive, kojom se valorizuje autentičan doprinos Milice Zorić u nacionalnoj modernoj umetnosti i ukazuje na jedinstveno mesto opusa autorke kako u kolekciji Pavla Beljanskog, tako i u istoriji jugoslovenskog modernizma. Izložba prikazuje 28 tapiserija (iz perioda 1959–1971), kao i bogatu arhivsku građu, među kojom se pojedine fotografije i dokumenti prvi put predstavljaju publici. Realizaciju projekta omogućili su Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine. Izložbu prati reprezentativan katalog i bogat program u vidu stručnih tumačenja postavke, predavanja uz tumača za znakovni jezik, kreativnih radionica, kao i taktilna postavka namenjena slepim i slabovidim osobama. Nakon predstavljanja u Novom Sadu izložba gostuje u Muzeju Semberije u Bijeljini (4. novembar – 6. decembar 2019), u okviru manifestacije Višnjićevi dani.

Nastavak na Arte...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Arte. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Arte. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.