Izvor: Blic, 05.Avg.2016, 19:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

TV & POP KULTURA Riznica ekstremno desnih ideja na HRT-u

"TV kalendar" je jedan od najdugovečnijih sadržaja HRT-a, pokrenut u drugoj polovini sedamdesetih na TV Zagreb, kada je emitovan u sklopu šeme JRT-a, svako jutro tokom bloka školskog programa.

S trajanjem od nekoliko minuta, bio je preteča kratkih TV formi, praktična slikovnica o ličnostima i događajima domaće i svetske istorijske baštine. Onda su došle devedesete, desilo se šta se desilo, pa je stvarnost koja se okrenula naopačke iz istog rakursa počela da tumači >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prošlost. „Kalendar“ je od korisne emisije postao riznica ekstremno desnih ideja i poruka koje se na perfidan način odašilju mlađim naraštajima u Hrvatskoj.

Mogu da razumem (ne i da opravdam) jednostrani pogled na razbijanje SFRJ i „romansirano“ viđenje poslednjeg rata jer je to i dalje političko pitanje prvog ranga u tamošnjoj javnosti, koja na sve načine izbegava da se suoči sa odgovornošću i krivicom sopstvenih elita u izazivanju sukoba, ali mi nije jasno kako niko ne reaguje na filoustaške stavove koji provejavaju iz priloga koji se tiču Drugog svetskog rata. Kad god je na tapetu tzv. NDH, nema adekvatne ograde i osude zla koje je ta kvislinška tvorevina sprovela. Njen patron Hitler nije zločinac, već „vođa Trećeg rajha“. Pavelić nije krvnik, nego „pravnik koji je, eto, odabrao pogrešnu stranu i počinio tragične greške“. Doglavnik i potpisnik rasnih zakona Mile Budak je „plodni književnik koga su nehumane jugoslovenske vlasti obesile nakon samo jednog dana suđenja“. Notorni koljač i zver Jure Francetić je „kontroverzna ličnost preminula od rana zadobijenih u sukobu s partizanima.“

I onda se neko čudi popularnosti Tompsona, ustaškim grafitima i poklicima navijača. Pa gledaju deca televiziju...

(Tekst je objavljen u okviru redovne kolumne Ivana Karla u "Blicovom" dodatku petkom "Tv & pop kultura")

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.