Svi za jednog, jedan za sve!

Izvor: B92, 11.Maj.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svi za jednog, jedan za sve!

Više reditelja čija se ostvarenja nalaze u zvaničnoj selekciji filmskog festivala u Kanu, potpisaće 11. maja peticiju podrške svom kolegi Romanu Polanskom.

Prema navodima francuskih medija, reditelji će potpisati peticiju kako bi podržali Polanskog koji čeka ishod zahteva za izručenje SAD-u. Peticija će se naći na sajtu „La regle du jeu" francuskog filozofa Bernara Anrija Levija. Levi je na svom sajtu nedavno objavio i otvoreno pismo, naslovljeno „Ne mogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ćutim", koje je optuženi reditelj uputio švajcarskom pravosuđu.

Rediteljeva odbrana doživela je još jedan udarac, pošto je sud u Los Anđelesu odbacio molbu njegovih advokata da se objavi dokaz koji bi, po njima, mogao da osujeti njegovo izručenje u SAD.

Polanski se nalazi u kućnom pritvoru u svojoj vili u Švajcarskoj, odakle se bori protiv zahteva američkih sudskih vlasti za izručenje, zbog seksualnog odnosa koji je 1977. godine imao sa maloletnicom. Iako je tada protiv njega pokrenut postupak, on je pobegao pre izricanja presude i više nije kročio na američko tle. Krajem septembra prošle godine uhapšen je na osnovu međunarodne poternice, tokom dodele nagrada u Švajcarskoj .

Krajem aprila kalifornijski sud je odbio da mu sudi u odsustvu. Polanski od tada čeka ishod zahteva za izručenje.

Ovaj reditelj jedan je od dobitnika Zlatne palme, glavne nagrade filmskog festivala u Kanu, za film „Pijanista" iz 2005. godine. To ostvarenje donelo mu je i Oskara za najbolju režiju, ali se reditelj nije pojavio na dodeli nagrada u Los Anđelesu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.