Svetski dani poezije u KCB-u

Izvor: Beta, 19.Mar.2015, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetski dani poezije u KCB-u

BEOGRAD, 19. marta 2015. (Beta) - Poetski festival "Čemu poezija" organizovaće Kulturni centar Beograda (KCB) od 20. do 23. marta, povodom Svetskog dana poezije, a učestvuje 20 autora iz zemlje i 13 iz 10 evropskih zemalja.

Na programu festivala biće pesničke večeri, javne rasprave o kulturi i statusu poezije, pesnički performansi, radionice, a u odnosu na prethodna izdanja ove godine autori iz inostranstva biće gosti nekoliko beogradskih gimnazija.

U petak, 20. marta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Beta << u KCB-u biće organizovana radionica čitanja savremene poezije (14.00), tribina o savremenoj poeziji i nastavi književnosti (17.00), čitanje poezije Aleša Debeljaka i Bojane Stojanović Pantović, a u Parobrodu u 21.30 predstaviće se 16 pesnika.

Radionica za novinare pesnikinje Jolande Kastanjo biće organizovana u subotu u 10.30, a od 12.30 na programu je debata o evropskoj pesničkoj sceni u kojoj će učestvovati šestoro pesnika iz Španije, Češke, Rumunije, Letonije, Poljske i Makedonije.

U subotu u 18.00 na programu je debata o vrednovanju poezije u javnom prostoru, u 20.30 o knjizi Djanija Gregorija Fornea "Hodači" govoriće članovi Akademskog pozorišta SKC Niš, a u 22.00 poeziju će čitati gosti festivala.

Pesnici iz Austrije Marijane Jungmajer, Tomas Havlik, Katrin Humštrajt, Markus Dejzenberger, Ursula Eder, Marion Veber i Eva Testor predstaviće se publici u nedelju, 22. marta, u poslastičarnici "Moris Ajs".

Povodom 150. godišnjice rodjenja Vilajama Batlera Jejtsa u KCB-u u nedelju, 22. marta, u 18.00 sati biće emitovano radiofonsko delo gošće festivala iz Irske Deidre Malruni i razgovor uz čitanje Jejtsovih dela.

Gosti festivala Jolanda Kastanjo i Arvis Viguls iz Letonije vodiće pesničku radionicu u ponedeljak, 23. marta, u gimnaziji "Sveti Sava" u Požegi i biti gosti na časovima književnosti u toj školi.

Saradnica Instituta Servantes Ivana Arsić Jovanović rekla je da je Kastanjo dobitnica brojnih nagrada čije stvaralaštvo promoviše mesto poezije u društvu.

Prema njenim rečima, Kastanjo će zajedno s drugim pesnicima iz inostranstva, biti gost i na časovima književnosti u Filološkoj, Trećoj, Šestoj i Trinaestoj beogradskoj gimnaziji.

"Ovim programima i mnogim drugim, KCB spaja dva stuba društva na kojima se temelji progres, a to su kultura i obrazovanje. Za razliku od drugih, KCB je svestan da su za nedostatak publike i razvijanje kulturnih potreba i navika kod mladih odgovorne institucije kulture.

Pesnikinja Marijane Jungmajer, jedan od nekoliko autora iz Austrije koji će gostovati na festivalu, rekla je da će publici predstaviti radove pisane mešavinom jezika, engleskog, nemačkog, francuskog i italijanskog.

Jungmajer je objavila dve pesničke knjige, a priprema knjigu tekstova sa putovanja koja će biti objavljena sledeće godine.

Na festivalu učestvuju i pesnici Aleš Debeljak iz Slovenije, Adam Boržič iz Češke, Tadeuš Dombrovski iz Poljske, Kozmin Perta iz Rumunije, Djani Gregori Forne iz Francuske, Nikola Madžirov iz Makedonije.

Iz Srbije predstaviće se Danica Vukićević, Ana Ristović, Vladimir Djurišić, Ana Marija Grbić, Ana Rostokina, Miloš Živanović, Tomica Ćirić, Tamara Šuškić, Bojan Marković, Vladimir Stojnić i Dragana Mladenović.

Učestvuju i pesnici Goran Korunović, Danilo Lučić, Jasmina Topić, Dragoslava Barzut, Dejan Matić, Ilhan Pačariz, Nadija Rebronja, Vladimir Tabašević i Ivana Maksić.

Svetski dan poezije 21. mart ustanovio je UNESKO 1999. godine, kao podršku jezičkoj raznovrsnosti kroz pesnički izraz i promociju ugroženih jezika.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Svetski dani poezije u KCB-u

Izvor: Akter, 19.Mar.2015

Poetski festival "Čemu poezija" organizovaće Kulturni centar Beograda (KCB) od 20. do 23. marta, povodom Svetskog dana poezije..U festivalu učestvuje 20 autora iz zemlje i 13 iz 10 evropskih zemalja...Na programu festivala biće pesničke večeri, javne rasprave o kulturi i statusu poezije, pesnički...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.