Svetski dan srpskog kola u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2021, 19:12

Svetski dan srpskog kola u Novom Sadu

Povodom prisajedinjenja Vojvodine i oslobođenja grada Novog Sada 1918. godine, na platou SPENS-a svečano je otvoren 13. Festival zlatnih ansambala Srbije, a ujedno i obeležen Svetski dan srpskog kola.

Sabornim izvođenjem niškog Koknješta, sa oko 300 učesnika, otvoren je Festival zlatnih ansambala Srbije. Nakon toga, kulturno-umetnička društva iz cele zemlje, nadmetala su se u pojedinačnom nadigravanju, gde će najbolji poneti nagradu "zlatno kolce".

Srpsko kolo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uvršteno je na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa sveta i kao takvo treba da se neguje i veliča, kaže organizator Milorad Lonić.

"Nadam se da ćemo uživati u programu koji neguje kulturu sećanja na naše pretke i na naše velike događaje koji su se desili ovde u Novom Sadu 1918. godine povodom prisajedinjenja matici Srbiji.

Kruna festivala bio je gala koncert zlatnih ansambala Srbije, nakon čega je održano premijerno izvođenje koreografskih minijatura inspirisanih srpskim kolom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.