Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jan.2021, 10:52

Svetislav Basara dobitnik Ninove nagrade

Književnik Svetislav Basara osvojio je danas NIN-ovu nagradu za najbolji roman godine za svoje delo "Kontraendorfin" (Laguna 2020) i prilikom proglašenja preko Zoom aplikacije izjavio je da se pomalo nadao nagradi, ali da je sumnja oko toga ipak bila veća od same nade.

U najužem izboru za NIN-ovu nagradu bilo je sedam romana, a osim lauretata, ostalih šest su: "Sloboda govora" Vladana Matijevića, "Što na podu spavaš" Darka Cvijića, "Ljudi bez grobova" Enesa Halilovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << "Prekrasne ruševine" Sava Stijepovića, "Ništa nije ničije" Bojana Savića Ostojića i "Pod oba sunca" Ognjena Spahića.

“Sam naziv mog romana "Kontraendorfin" malo je komplikovanije objasniti, u pitanju je termin iz jedne fiktivne endokrinologije, suprotno endorfinu - hormonu sreće, dakle - hormon nesreće”, objašnjava Basara.

“Medicinskim rečnikom se prikazuju da uzroci, nesporazumi i posrtanja sa istorijom naroda, posebno našim narodom, koji nisu posledice istorijskih okolnosti, već komunalnog poremećaja.

Tako da nama nije potrebna humanitarna, već medicinska pomoć”, stav je dobitnika NIN-ove nagrade.

Drugi put je Basara osvojio ovu prestižnu književnu nagradu, najveću u Srbiji za roman godine, a prvi put beše za delo “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” (Dereta) 2006. godine.

“Uvek je takva situacija sa NIN-ovom nagradom, obično traje 15 dana gungula oko nje, onda se nagrađena knjiga čita ili ne čita, a zatim sve iznenada zaćuti na izvesno vreme do sledeće godine”, smatra laureat, inače i dramski pisac, kolumnista dnevnih i drugih listova na osvešćene teme aktuelne politike i društva.

“Potrebno je odvojiti moj publicističko-novinarski angažman od mog pisanja romana, tako da u ovom poslednjem delu nema politike. To je zapravo umetnička slika društva koje trpi posledice onih zastranjivanja i zabluda koji se razmatraju u mojim kolumnama ili esejističkim knjigama”, kazao je Basara.

Na kraju je izrazio svoje emocije u vezi s nadom da će nagradu dobiti, te je zaključio: “Kada dobijete već jednom NIN-ovu nagradu, onda svaki sledeći put uvek postoji veća šansa da ne dobijete, nego da je dobijete”.

NIN-ov žiri za 67. dodelu te nagrade je radio u sastavu - Marija Nenezić, Branko Kukić, Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Teofil Pančić (predsednik).

“Žiri je odlučio da NIN-ovu nagradu za najbolji roman 2020. godine dodeli Svetislavu Basari za roman "Kontraendorfin”, za koji su glasali Ivan Milenković, Marjan Čakarević i Branko Kukić”.

Za roman "Što na podu spavaš" Darka Cvijića glasala je Marija Nenezić, a za delo "Pod oba sunca" Ognjena Spahića glasao je Teofil Pančić”, stoji u obrazloženju žirija, koji je pročitao njegov predsednik Pančić.

“Nagrađeni roman sastavljen je od nemogućih scena, nedopustivih zaključaka, paradoksalnih tvrdnji, cele lestvice nadrealizovanih hiperbola kojima se pretresaju i potresaju ne samo društvo i kultura naše istorije i politike, već i čitavog savremenog sveta”, zaključuje se u saopštenju žirija o izabranom laueratu.

Član žirija Marija Nenezić istakla je da su svih sedam romana užeg izbora generacijski i poetički različiti, a otvaraju važna pitanja čoveka danas, odnosno analiziraju pojam identiteta.

Moderator razgovora novinar Dragan Jovićević podsetio je da je ove godine u konkurenciji bio broj od čak 212 romana, što se dugo nije desilo, na šta se nadovezao Ivan Milenković i naglasio da tolika količina - kvantitet nije i slika kvaliteta.

Dodao je i da sva ostala dela ne zaostaju mnogo za sedam odabranih dela najužeg izbora.

Marjan Čakarević je naveo da je 2020. godina bila apsolutno najkompikovanija u svakom pogledu, posebno umetničkom i književnom, a da je Basara ovaj put napisao roman koji donosi nešto novo u svom opusu, gde je lestvica podignuta na viši nivo iz njegovog “književnog oružja”, po čemu je stekao ugled u savremenoj književnosti, kao plodan autor.

Uručenje NIN-ove nagrade biće organizovano virtuelno 8. februara, zbog i dalje teške situacije sa pandemijom, a detalji o toj dodeli biće saopšteni naknadno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U izboru za najbolji 7 romana: Danas saznajemo ko je dobitnik NIN-ove nagrade

Izvor: B92, 25.Jan.2021

Ovogodišnji, 67. dobitnik NIN-ove nagrade je Svetislav Basara za roman "Kontraendorfin"...Basara je NIN-ovu nagradu dobio i 2006. za roman "Uspon i pad Parkinsonove bolesti"...U najužem izboru našli su se romani "Sloboda govora" Vladana Matijevića, "Što na podu spavaš" Darka Cvijića, "Kontraendorfin"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.