Sveti pokrov u Torinu, očekuje se milion vernika

Izvor: Blic, 18.Apr.2015, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sveti pokrov u Torinu, očekuje se milion vernika

Sveti ili Torinski pokrov, laneno platno za koje neki od hrišćana veruju da je u njega bilo umotano telo Isusa Hrista posle raspeća, biće od nedelje izložen u Torinu gde se očekuje oko milion vernika koji su unapred rezervisali mesta.

Ta kontroverzna relikvija čija ni starost, ni poreklo nisu dokazani, poslednji put je bila izložena vernicima 2010. godine.

Kao i pre pet godina, pokrov će biti izložen u Katedrali Pijemonta u Torinu, ali ovog puta dva meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << - dvostruko duže nego 2010. godine, najavio je danas Pjero Fasino, gradonačelnik Torina koji se nada turističkim prihodima.

"Izlaganje Svetog pokrova je i veliki verski događaj, i veliki događaj za grad", dodao je Fasino, navodeći da očekuje stotine hiljada hodočasnika tokom 67 dana izlaganja pokrova.

Komad tkanine dugačak 4,36 metara, a širok 110 centimetara, ima mrlju oblika ljudskog tela, i navodne mrlje od rana od razapinjanja na krstu. Na njemu se navodno vidi i otisak lica Isusa Hrista. Dobio je naziv po katedrali Svetog Jovana Krstitelja u Torinu gde se čuva.

Vatikan je zvanični vlasnik pokrova od 1983. kada su mu ga poklonili naslednici drevna kraljevske kuće Savoj, iz Torina. Pokrov je navodno nađen u jednoj francuskoj katedrali u 14. veku, ali se ne zna ni kako je tamo dospeo, ni kakva mu je sudbina bila potom.

Vatikan se nikada nije izjasnio o njegovoj autentičnosti, dok je zabeleženo da je tokom istorije bilo nekoliko takvih "pokrova" koji su narodu pokazivani uz prodaju karata u raznim crkvama.

Pokrov je 2010. godine tokom 43 dana izlaganja videlo oko dva miliona vernika, među kojima papa Benedikt XVI koji ga je opisao kao "veličanstvenu ikonu koja u potpunosti odgovara priči u Jevanđelju o Isusovoj smrti".

Papa Franja posetiće Torino 20. i 21. juna.

Torinski pokrov je oduvek bio predmet spora naučnika koji veruju u njegovu autentičnost i naučnika koji sumnjaju u to, a Vatikan retko odobrava stručnjacima da ga analiziraju.

Po radiokarbonskim testovima iz 1988. godine, platno potiče tek iz Srednjeg veka - između 1260. i 1390. godine.

Naučnik Rej Rodžers, koji je sproveo drugu, hemijsku analizu pokrova 2005. godine, tvrdio je da je deo pokrova uzet za prethodnu, radiokarbonsku analizu bio - kontaminiran, jer su stari, oštećeni delovi tkanine vremenom zamenjeni novijim.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.