Šverceri vratili „Tajnu večeru” na Oplenac

Izvor: Blic, 10.Jul.2011, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šverceri vratili „Tajnu večeru” na Oplenac

ARANĐELOVAC - Ikona od sedefa „Tajna večera“, poklon jerusalimskog patrijarha Damjana kralju Aleksandru Karađorđeviću, jedna je od mnogih dragocenosti ukradenih iz naše zemlje tokom Drugog svetskog rata, ali i jedna od retkih koje su vraćene. Umetnost u sedefu: Poklon jerusalimskog patrijarha Damjana kralju Aleksandru

Ovo umetničko delo neprocenjive vrednosti preneto je u Nemačku po nalogu Hermana Geringa, a zatim smešteno u njegovu vilu, gde je ostalo do kraja rata. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ikona je na Oplenac vraćena 1947, pod još nerazjašnjenim okolnostima, zaslugom agenata Ozne i tamo se i danas čuva.

Reljef „Tajna večera" je izrađen početkom 20. veka kao ručni rad majstora čuvene radionice Salsa u istočnom Vitlejemu, iz grada Bejt Sahur, po ugledu na istoimenu Leonardovu sliku na zidu trpezarije crkve Santa Marija dela Gracija u Milanu. Kralj Aleksandar je ikonu dobio 1924. od jerusalimskog patrijarha Damjana, koji je u našu zemlju poslao delegaciju da od kralja traži pomoć u zaštiti Svetog groba (do Oktobarske revolucije Sveti grob je bio pod pokroviteljstvom ruskog cara, da bi posle stradanja carske porodice Jerusalimska crkva postala jedna od najsiromašnijih u pravoslavlju).





Opširnije u štampanom izdanju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.