Švedska akademija: Handke provokativan, ali nije podržavao krvoproliće

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Okt.2019, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švedska akademija: Handke provokativan, ali nije podržavao krvoproliće

Švedska akademija brani svoju odluku o dodeli Nobelove nagrade za književnost 2019. austrijskom književniku Peteru Handkeu obrazloženjem da je on iznosio provokativne komentare, ali nije podržavao krvoproliće.

U članku objavljenom u četvrtak u švedskom dnevniku Dagens Niheter, predsednik Švedske akademije Mats Malm, priznaje da je Handke iznosio "provokativne, neprimerene i nejasne komentare o političkim pitanjima".

Autor knjiga kao što su "Strah golmana pred >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedanaestercem" i "Spori povratak kući" nije veličao krvoproliće i jasno je osudio masakr u Srebrenici, navodi Malm.

"Akademija... nije pronašla ništa u njegovu pisanju što bi se moglo nazvati napadom na civilno društvo i na poštovanje jednakosti svih naroda", piše Malm.

Akademija se poziva na članak iz 2006. objavljen u nemačkom dnevniku Zidojče cajtung u kome Handke piše da je masakr u Srebrenici najgori zločin protiv čovečnosti u Evropi od Drugog svetskog rata.

Mnogi, a među njima i osobe koje su preživele pokolj iz Srebrenice 1995. godine, kritikovali su Akademiju i pozvali je da opozove odluku o dodeli Nobelove nagrade za književnost vrednu 837.000 evra objavljenu prošle sedmice, podseća index.hr.

Handke je 2006. održao govor na poslednjem ispraćaju srpskom predsedniku Slobodanu Miloševiću, koji je umro u haškom pritvoru u očekivanju izricanja presude za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije devedesetih godina.

Podržavao je vođu bosanskih Srba, Radovana Karadžića i ratnog zapovednika Ratka Mladića, osuđene za genocid u Srebrenici zbog masakra više od 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka.

Akademija je bila prisiljena da odgodi dodelu nagrade za književnost u 2018., nakon skandala koji je završio ostavkom članice Akademije čiji je suprug osuđen za silovanje, navodi portal.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.