Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza

Izvor: B92, 18.Mar.2019, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza

Rodna kuća pisca, dramaturga, književnog kritičara Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu nakon obnove je danas svečano otvorena, a njegova je ćerka Mila Jovanović rekla da je Mihiz želeo da njegove mošti budu položene upravo u Irigu.

"Danas, posle skoro stotinu godina od njegovog rođenja, njegovi Irižani, zajedno sa predstavnicima Srpske čitaonice, ponovo će vratiti njegov duh u njegovu rodnu kuću", rekla je Mihizova ćerka, koja je zahvalila Pokrajinskoj vladi na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podršci u obnovi kuće.

U obnovu koja je počela 2015. godine, Pokrajinaska vlada uložila je deset miliona dinara, a prošle godine kuća je i opremljena.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je obnavljanje rodne kuće slavnog pisca najmanje što je Pokrajina bila obavezna da uradi i bar delimično mu se oduži za sve što je u životu radio.

Podsetio je da će Centar za razvoj kulture biti deo projekta "Buđenje Fruške gore", koji je inicirala Pokrajinska vlada, a čiji je smisao da se neprocenjivo duhovno, kulturno i prirodno blago oživi.

"Ovde u Irigu, kroz snažno delovanje Srpske čitaonice - sa granicama koje su već davno omeđene, kroz mali deo svog života koji je on ovde ostavio i nasleđe kojim se Irig ponosi, jasno je da je Mihiz tu, da je i dalje među nama. Ponosan sam što smo na ovom projektu radili zajedno, opština Irig, njegova porodica i Pokrajinska vlada i što smo uspeli da ga realizujemo na način koji je dostojan Mihizovog dela", rekao je Mirović.

On je najavio da će u Irigu biti realizovan i projekat "Mihiz - šetnja kroz nasleđe" sa citatima iz njegovih dela, kao deo velikog projekta uređenja centra Iriga.

Najavio je i da će u saradnji s Vladom Srbije objaviti sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza.

Današnjem događaju, osim Mihizove ćerke, prisustvovali su i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i pesnik Matija Bećković.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.