Sve je spremno za Nušićeve dane

Izvor: B92, 05.Apr.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve je spremno za "Nušićeve dane"

U Smederevu su završene sve pripreme za 29. "Nušićeve dane", čiji će takmičarski deo biti održan od 22. do 28. aprila, ali već 10. aprila počinju prateći programi ove stare i ugledne manifestacije, najavio je umetnički direktor festivala Sava Ðuričić.

"Uključićemo i predstave našeg nedavno formiranog pozorišta ''Branislav Nušić''. Imaćemo program ''U susret Nušićevim danima'' od 10. do 12. aprila, ''Predfestivalski program'' od 19. do 21. aprila, kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ''U čast Nušićevim danima'' 30. aprila", rekao je on na konferenciji za novinare u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Selektor dr Dragana Čolić Biljanovski odabrala je šest predstava za glavni, takmičarski program, a nagrada za životno delo glumcu - komičaru biće uručena Branimiru Brstini (28. aprila).

U konkurenciji su dve Nušićeve komedije - "Ožalošćena porodica" (Šabačko pozorište) i "Ujež" (Srpsko narodno pozorište, Novi Sad), Sterijina "Zla žena" (Narodno pozorište "Toša Jovanović", Zrenjanin), "Kumovi" (Zvezdara teatar), "Doktor D" (Beogradsko dramsko pozorište) i "Pozovi M radi užitka" (Agencija Impresario).

O nagradama će odlučivati žiri u sastavu Bratislav Petković, Ljiljana Blagojević i Dragoslav Bata Mandić.

Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo Brstina je "komičan u pokretu, u karakteru, u bujičnom govoru", postao je "pojam scenske komike i na poljima socijalne i apsurdne komike, sposoban da udahne život i televizijskom skeču, estradnoj poskočici i satiričnoj groteski", obrazložio je žiri u sastavu Milosav Buca Mirković, Svetlana Bojković i Tatjana Lazarević Milošević.

Centar za kulturu Smederevo već je objavio publikaciju o Brstini pod naslovom "Brzinom vetra", koju je priredila Jovana Stefanović.

Brstina je izjavio da je zahvalan žiriju za ovu značajnu nagradu i organizatorima manifestacije što neguju Nušićevo delo, a pozdrav je uputio svom profesoru glume Minji Dediću, dodajući da je i posle 30 godina od diplomiranja i dalje njegov student.

"Jednoga dana ću ovu nagradu podeliti sa svojom drugaricom sa klase Sonjom Savić, koja je prerano otišla da bi je sama primila", rekao je on.

U ediciji "Nušićevi dani" objavljena je i knjiga "Nušić i sinovi" Muharema Pervića (posthumno), sa izborom njegovih kritika predstava po Nušićevim komadima i po dramama Nušićevih "sinova" - Ace Popovića i Duška Kovačevića.

Predsednica organizacionog odbora festivala i zamenica gradonačelnika Smedereva dr Jasna Avramović istakla je da Grad u poptunosti podržava ovu manifestaciju, pruža logistiku i materijalnu pomoć, ali bez mešanja u sadržaj.

Ona je dodala da Smederevo, zahvaljujući kvalitetnim programima tokom gotovo tri decenije, ima odškolovanu publiku i pune sale u kojima se glumci uvek dobro osećaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.